Dissabte 25 juny 2022

Hongria bloqueja l’impost mínim del 15% a les multinacionals després que la UE resolgués el veto de Polònia

El ministre d'economia francès, Bruno Le Maire, assegura que està "decidit" a assolir un acord abans del juliol

|

La proposta de fixar un impost mínim del 15% a les multinacionals torna a estar paralitzat. Després que la Unió Europea resolgués el veto de Polònia sobre la norma, la reunió dels ministres de finances de la Unió Europea –l’Ecofin- celebrada aquest divendres a Luxemburg ha acabat amb un altre país oposant-se a la directiva. En aquest cas ha estat Hongria, argumentant que la implementació d’una taxa sobre les grans empreses en un context de guerra és “molt perillós” pels “reptes” que això suposaria dins l’economia de la UE. Malgrat el bloqueig, el ministre d’economia francès, Bruno Le Maire, ha assegurat que està “decidit” a assolir un acord abans del juliol, data en què França deixarà d’ocupar la presidència del Consell.

En la mateixa línia s’ha expressat el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, qui s’ha compromès a treballar durant els pròxims dies per arribar a un acord “abans que acabi la presidència francesa”. De fet, tant Gentiloni com Le Maire confiaven tancar aquest capítol aquest mateix mes de juny, ja que en l’anterior reunió de l’Ecofin el país hongarès no havia posat traves.

Malgrat el convenciment que han mostrat els dos representants de cara a trobar una solució al veto, ambdós han defensat la importància del text i han assegurat que la norma “garanteix més justícia en l’àmbit impositiu”.

A més, s’han mostrat especialment crítics amb la nova postura d’Hongria, a qui han reclamat “voluntat política” per desencallar la situació. Le Maire ha estat el més dur, tot defensant que les decisions relacionades amb modificacions impositives haurien de ser aprovats per majoria qualificada i no per unanimitat, tal com fixen actualment els tractats de la Unió Europea. A banda d’aquesta qüestió, els ministres de finances de la UE han donat llum verda a l’adhesió de Croàcia a l’eurozona, una decisió que també va adoptar aquest dijous l’Eurogrup.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,525