Dimecres, 22 Gener 2020

El govern planteja penalitzar a les empreses moroses

|

Redacció

El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, ha assegurat avui de nou que el govern sancionarà la morositat de les grans empreses, segons recollia Expansión. Montoro, però, no ha aclarit com es definiran els càstigs a aquests retards, que afecten principalment a les pimes. Des de l’administració ja s’han realitzat promeses similars en el passat, però mai s’ha establert cap mesura concreta per lluitar contra aquest fenomen.

A la vegada, Montoro ha anunciat que també s’habilitaran “aviat” exempcions en la prohibició d’ajornar el pagament de tributs a Hisenda. Concretament, el líder del PP ha afirmat que espera afegir excepcions pels autònoms i empreses “amb una baixa facturació d’IVA, als quals no es vol perjudicar”.

El govern va anunciar per sorpresa a principis de desembre passat que enguany no es podran ajornar els pagaments de tributs com l’IVA o l’IRPF. Diversos experts consultats per Més Economia recalcaven que la modificació podia afectar principalment a pimes i autònoms, que sovint no compten amb suficient liquiditat per fer front a aquests abonaments.

Hisenda ja havia manifestat que seguiria acceptant els ajornaments en cas  que l’empresa pugui provar que està a l’espera de diversos pagaments, però alguns experts temen que els casos de morositat siguin difícils de demostrar a l’Agència Tributària.

Les constructores de l’Ibex, males pagadores

Si les sancions a les firmes moroses es materialitzen, les grans constructores de l’Ibex podrien ser les principals afectades. Segons un informe de la Plataforma Multisectorial contra la Morosidad (PMcM), durant 2014 les sis societats constructores incloses a l’índex borsari tardaven entre 184 i 536 dies a pagar els seus proveïdors, malgrat que la llei dicta que el termini de pagament ha de ser inferior als 60 dies. La PMcM calculava que fins a un 74% de pimes han acceptat contractes o acords comercials amb clients que imposaven un termini de pagament superior al legal.

Publicitat

Seguiu-nos a: