Dijous 24 juny 2021

Goirigolzarri defensa l’ERO a CaixaBank: “Hem d’assegurar la sostenibilitat del projecte en el futur”

Els sindicats creuen que l'actitud de l'entitat és "vergonyosa" i demanen als directius que "baixin a la realitat"

|

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha defensat que l’ERO de l’entitat, que afecta gairebé 8.300 treballadors a tot l’Estat, és necessari per garantir la supervivència de l’entitat. “La nostra tasca com a gestors és assegurar la sostenibilitat del projecte”, ha comentat durant la junta general d’accionistes celebrada aquest divendres, tot destacant que el sector bancari s’enfronta a “grans reptes” que fan necessària “una enorme transformació”. Per la seva banda, els sindicats han titllat de “vergonyosa” l’actitud de l’entitat i ha demanat als directius que “baixin a la realitat” per entendre la preocupació que genera l’ERO entre la plantilla.

Durant la seva intervenció, Goirigolzarri, ha defensat que la fusió amb Bankia i la posterior reestructuració de plantilla respon a una necessitat “d’assegurar la sostenibilitat del projecte”. Després de recordar que l’operació de fusió va ser aprovada per gairebé el 100% dels accionistes d’ambdues entitats, el directiu ha subratllat que aquest procés permetrà que el grup estigui “en una situació privilegiada” per fer front als “enormes desafiaments” que presenta el sector bancari.

Segons el conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, un d’ells és l’entorn de tipus d’interès negatius, una situació que “es perllongarà per un període llarg de temps”. “Això ens està obligant a repensar del model tradicional, perquè determinades activitats deixen de ser rendibles”, ha comentat. El segon gran repte és “la revolució tecnològica”, una tendència que exigeix “una profunda reconfiguració del negoci bancari” per ser “més eficients”. “La competència està creixent; és el món de la banca ‘retail’ on el canvi d’hàbits dels clients i la revolució tecnològica està fent caure les barreres d’entrada en el sector”, ha comentat.

Crítica dels sindicats
Les crítiques a l’ERO han acaparat bona part del torn d’intervencions de la junta. Per una banda, els sindicats han lamentat l’impacte de l’expedient, que afecta gairebé 8.300 treballadors del grup. Per l’altra, han recordat l’increment de sou del president de l’entitat, José Ignacio Goirigolzarri, que passarà a cobrar el triple respecte al qual percebia a Bankia. Tot plegat, mentre uns 500 empleats –segons dades dels sindicats- s’estaven manifestant a les portes de la seu social de València, on s’estava celebrant la reunió.

La portaveu de la secció sindical de Comissions Obreres (CCOO) a CaixaBank, Ruth Bolaños, ha recordat que l’entitat va registrar un benefici de 514 MEUR durant el primer trimestre –sense tenir en compte la integració de Bankia-, una xifra que s’ha aconseguit “gràcies a la plantilla”. Les xifres de l’ERO “són ofensives i amenaçadores per a la plantilla”, ha afegit la presidenta del Sindicat d’Estalvi de CaixaBank (SECB), Begoña Peiro, tot admetent que sent “vergonya” per l’actitud de l’actual direcció de l’entitat. En aquest sentit, Bolaños ha subratllat que els sindicats “no acceptaran acomiadaments forçosos” i ha demanat als directius que “baixin de la seva torre i tornin a la realitat”. “Vostès no són líders ni l’essència de CaixaBank”, ha etzibat.

Per la seva banda, la portaveu de la Unió General de Treballadors (UGT), Catalina Llibre, ha recordat que diversos membres del govern espanyol s’han pronunciat en contra de l’ERO i ha demanat “coherència” a l’entitat. “Amb l’excusa de la fusió, han aprofitat per fer unes retallades de plantilla que no es corresponen amb la prestació d’un servei de qualitat, sinó que obeeixen a un càlcul de rendibilitat i costos”, ha apuntat.

Adicae denuncia un increment de les comissions
L’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae) ha retret a la direcció que hagi incrementat les comissions bancàries i ha denunciat que la fusió porta el sector bancari cap a una situació d'”oligopoli”. “Veiem amb preocupació el desinterès constant del sector bancari espanyol per explorar operacions de fusió amb altres entitats financeres de la Unió Europea que ajuden a mantenir la diversitat i la competència de l’oferta bancària, evitant que s’encareixi els serveis al consumidor”, ha destacat un dels portaveus de l’associació, Luis Fernando Martín.

En aquest sentit, ha denunciat que “el domini d’un pocs” comportarà un encariment dels serveis financers i generarà “desinterès” per preservar la diversitat dins el sector. En paral·lel, Adicae ha retret a l’entitat que el procés de fusió –que derivarà en el tancament de més de 1.500 oficines a tot l’Estat- comportarà “l’abandonament” dels clients ‘senior’, els més vulnerables davant la digitalització. “La formació i l’educació financera hauria de ser la millor eina per combatre els enganys”, ha destacat l’associació.

Segueix-nos

680
1,491