Setmanari digtal d'economia

Dimecres 28 setembre 2022

Giró emplaça el govern espanyol a confiar “urgentment” els fons europeus a Catalunya

En presència de Pedro Sánchez i Úrsula von der Leyen, el conseller carrega contra "l'efecte pervers de la hipercapitalitat" de Madrid

|

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha instat el govern espanyol a confiar “urgentment” a la Generalitat la gestió els fons europeus i ha criticat que Catalunya només ha rebut el 7,8% del total durant el 2021 sobre un total de 24.220 MEUR. En aquest sentit, ha demanat que “no es malbarati aquesta oportunitat històrica” i ha assenyalat que no es tracta d’una “reivindicació sobiranista”. “Estem parlant estrictament de justícia i d’eficiència”, ha afegit Giró en la darrera jornada de la Reunió Anual del Cercle d’Economia. En la seva intervenció, el conseller també ha carregat contra “l’efecte pervers de la hipercapitalitat” de la Comunitat de Madrid.

“La gestió del programa des de l’Estat no està sent òptima”, ha criticat el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, que ha recordat que és una advertència que ja va fer l’any passat davant el mateix auditori. “No ho està sent, precisament, perquè l’Estat no ha volgut fer seu un principi bàsic d’economia política, i que jeu en el cor de la construcció europea: el principi de subsidiarietat”, ha continuat Giró.

El conseller ha remarcat que un programa com els dels fons Next Generation EU és de molta “magnitud i complexitat” i “difícil d’implementar” i ha avisat que els riscos d’entrar en un “espiral de burocràcia i d’allunyament” dels projectes que opten als recursos són “evidents”.

En línia amb la intervenció de l’any passat, el conseller ha posat sobre la taula el model de finançament territorial i ha assegurat que estava d’acord amb el diagnòstic que fa el Cercle dels dèficits que pateix Catalunya. En aquest sentit, ha denunciat “l’efecte pervers de la hipercapitalitat madrilenya”, que el model de vertebració territorial “està caducat” i que el dèficit d’inversions en infraestructures “és molt perjudicial” per a l’economia del país.

“Després de dècades i dècades de xocar de cap contra un mur de pedra, amb arguments, estudis i reivindicacions, jo no veig, encara, que s’hagi obert cap escletxa en aquest mur”, ha lamentat.

Sobre l’impost de patrimoni, del qual Giró ha admès que és una “anomalia” a Europa i ha recordat que la Comunitat de Madrid és l’únic territori de l’Estat que el té 100% bonificat. “L’excepció no és Catalunya, l’excepció és Madrid”, ha dit Giró, que ha puntualitzat que “ni tan sols les tres diputacions basques i Navarra” el tenen.

El conseller ha comentat que si bé és cert que aquest impost no existeix a la resta del continent, altres països com el Regne Unit, França o Itàlia tenen una fiscalitat superior sobre actius financers o sobre béns immobles. En qualsevol cas, Giró s’ha mostrat diposat a “considerar i replantejar” l’impost de patrimoni “si la situació ho permet” i Catalunya té !més marge de maniobra en política fiscal”.

Tres eixos per a la Catalunya dels propers quinze anys
En el seu discurs, Giró ha desgranat els tres eixos sobre els quals hauria de girar l’economia catalana en els propers quinze anys. “Ens trobem en una cruïlla decisiva per al nostre futur. Ens trobem en un moment en què haurem de prendre, com a país, decisions importants. Potser fins i tot, doloroses”, ha avisat.

En primer lloc, ha citat la transformació del model energètic i ha subratllat que menys del 5,5% de l’energia primària consumida a Catalunya arriba procedent de fons renovables, un percentatge molt inferior al del conjunt de l’Estat, que supera el 20%, o de la UE, en el 19%. “A Catalunya, la transició energètica no només és necessària, sinó urgent. No podem esperar més. Hem d’entendre que aquesta transició serà difícil. Serà llarga. I no serà barata”, ha avisat Giró.

El conseller també s’ha referit a la importància de la innovació, la recerca i la formació i també del talent. “El talent és una matèria primera que no és perible. (…) Com més se’n consumeix més se’n produeix”, ha dit. Per últim, Giró ha assenyalat la reconstrucció i enfortiment d’un ecosistema “que afavoreixi la lliure iniciativa empresarial” i que permeti la creació de llocs de treball a Catalunya. En aquest sentit, ha ressaltat que Catalunya “ha estat sempre un país emprenedor” i que les empreses “han sabut trobar oportunitats de creixement en mercats exteriors i en sectors altament especialitzats”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,516

Publireportatge