Dimarts 16 agost 2022

Giró atribueix a “l’hipercentralisme de l’Estat” la baixa execució pressupostària de les infraestructures a Catalunya

Sobre l'increment sostingut de la inflació, el conseller avisa que cal "preparar-se per la tardor que ve"

|

El conseller d’Economia, Jaume Giró, insisteix que la causa de la baixa execució pressupostària de l’Estat a Catalunya, xifrada en un 35% l’any 2021, és “l’hipercentralisme de l’Estat, malgrat el miratge de les autonomies”, i ha assegurat que Madrid s’ha convertit en una capital equiparable a Londres o Moscou. En una conferència organitzada pel Cercle d’Infraestructures, Giró també ha alertat de les últimes dades sobre la inflació, xifrada en un 10,2% el juny. “Preparem-nos per la tardor que ve”, ha avisat. Segons el conseller, estem davant d’una situació “de tensió” en què el Banc Central Europeu està intentant refredar l’economia amb mecanismes com la pujada dels tipus d’interès, mentre que els governs estatals aposten per refredar-la.

En referència a la baixa execució pressupostària de l’Estat, Giró ha insistit que es tracta d’una qüestió “sistèmica”, i ha recordat que la mitjana d’inversió executada pel govern espanyol en el període 2011-2020 se situa en un 12,3% de la inversió regionalitzada. Davant d’aquestes dades, Giró ha assegurat que la solució passa per “l’autogestió dels nostres propis recursos”. Segons el conseller, es tracta d’una qüestió “tècnica i d’eficiència”, més enllà de qualsevol consideració política.

Tanmateix, el titular d’Economia també admès que la Generalitat “té deures pendents”. “No s’han abordat amb valentia decisions que calen per al país”, ha afirmat Giró en referència a la transició i transformació energètica. Segons el conseller, Catalunya està a les “beceroles” de Madrid i d’Europa en aquest aspecte. “Em preocupa la Catalunya del 2030”, ha lamentat.

Inflació i guerra a Ucraïna
En la seva intervenció a la conferència ‘Infraestructura, benestar i progrés: els reptes a Catalunya per a la pròxima dècada’, organitzada pel Cercle d’Infraestructures, i en la que ha estat acompanyat pel president de l’entitat, Santi Vila, i pel del Port de Barcelona, Damià Calvet, Giró també ha reaccionat amb contundència al concepte estratègic de l’OTAN, aprovat aquest dimecres en el marc de la cimera de l’Aliança que s’està celebrant a Madrid.

Giró s’ha mostrat “sorprès” per la manca de voluntat dels líders europeus a l’hora d’obrir vies diplomàtiques amb Rússia per arribar a un acord de pau que posi fi al conflicte a Ucraïna. “Tenim una guerra al cor d’Europa i no veig cap líder fent esforços per un acord de pau, a què estem esperant?”, ha lamentat el titular d’Economia, que al mateix temps ha recordat que “el 90% les guerres s’han acabat amb acords de pau”.

També sobre la cimera de l’Aliança Atlàntica, Giró s’ha mostrat contundent amb l’actitud dels Estats Units. “En l’àmbit geopolític, tenim els EUA amb un somriure, que no entenc com no preocupa a Europa, venent armes a Rússia i gas a Espanya i a altres països europeus, mentre la guerra és aquí, i està afectant l’economia.”, ha afirmat.

Precisament, sobre l’estratègia acordada pels líders de l’OTAN a Madrid, el titular d’Economia ha advertit que el que està fent és “arraconar Rússia i la Xina”, fet que, segons Giró, “Europa hauria de pensar bé si és el que li convé”. “Potser a altres sí que els hi va bé, però a Europa no, i això tindrà conseqüències si la guerra no acaba aviat”, ha advertit.

Quant a la inflació, agreujada pel conflicte a Ucraïna, i que l’indicador avançat de l’IPC la situa en un 10,2% el juny, a l’espera de confirmar-se les primeres setmanes de juliol, el conseller ha insistit en la necessitat de crear infraestructures que permetin garantir el subministrament de l’electricitat “sense estar sotmesos a les incerteses dels preus de les energies fòssils”.

Tanmateix, Giró ha apuntat que el pròxim mes d’octubre “Alemanya es podria quedar sense reserves de gas”, ja que “el tema de l’energia no canvia de la nit al dia”. “Quan depens en un 60% de Rússia, això no serà com canviar de proveïdor de l’aigua”, ha assegurat en referència a l’arribada d’altres fonts de subministrament energètic pels països europeus.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,517