Divendres 12 agost 2022

Gairebé el 50% de les empreses a Espanya invertiran menys el 2021 per la pandèmia, segons una enquesta del BEI

A Europa, un 45% de les empreses preveu reduir la inversió i només un 6% l'augmentarà

|

El 48% de les empreses a Espanya preveu invertir menys el 2021 a causa de la pandèmia i només el 6% invertirà més l’any vinent, segons una enquesta sobre inversions del Banc Europeu d’Inversions publicada aquesta setmana. L’estudi del BEI revela que l’impacte de la crisi de la covid-19 està afectant les perspectives d’inversió de les empreses. A més, mostra un augment de la bretxa inversora a tot Europa que el BEI veu com una amenaça pels plans de la Unió Europea per una transformació verda i digital. A la Unió Europea en general un 45% de les empreses invertiran menys del previst i només un 6% ho farà més.

La crisi financera mundial per la covid-19 ha afectat a les estratègies d’inversió de les empreses. A la majoria d’empreses europees, les perspectives a curt termini pel pròxim any són negatives. Es mostren pessimistes sobre el clima polític i regulatori i també sobre el clima econòmic general. A Espanya, la inversió del segon trimestre de 2020 ja ha caigut un 26% respecte del mateix període el 2019.

Innovació
Durant el 2020, gairebé dues de cada cinc empreses de l’estat espanyol (38%) han introduït productes o processos nous com a part de les seves activitats d’inversió en innovació. No s’allunya de la mitjana europea, on al voltant del 42% d’empreses van desenvolupar productes d’innovació.

Canvi climàtic
Més de tres quartes parts (77%) de les empreses de l’estat espanyol han reportat afectacions en el negoci pel canvi climàtic durant el 2020. Una xifra molt superior a la mitja europea, que registra el 58% d’empreses afectades. A banda, tres de cada cinc empreses a Espanya (60%) ja han invertit o planegen invertir en els pròxims tres anys en mesures per fer front a l’impacte dels fenòmens meterològics i la reducció d’emissions de carboni. A Europa, en canvi, ja han començat o tenen previst fer-ho el 67% de les empreses.

En aquest sentit, els països que planegen més inversions per fer front al canvi climàtic són els països del nord d’Europa com Bèlgica (80%), Finlàndia (77%), els Països Baixos (73%), França i Alemanya (72% els dos). I els que menys són els països del sud com Grècia (33%) o Eslovàquia (39%). Poc més de la meitat de les empreses a Espanya (51%) han invertit en mesures per millorar la seva eficiència energètica, superant la mitjana europea del 47%.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,518