Dimarts 19 octubre 2021

Font diu que “no hi ha motius” perquè els maquinistes facin vaga contra el traspàs de Rodalies

"Els drets laborals no es tocarien", assegura el secretari general de Vicepresidència

|

La ferotge vaga de maquinistes que s’està produint a Rodalies, sense respectar els serveis mínims i amb acusacions creuades entre l’empresa RENFE i els sindicats sobre qui en té la culpa, té una motivació oculta que en un primer moment no es va destacar: el traspàs del servei a la Generalitat. Així, el secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, ha assegurat aquest divendres que “no hi ha motius” pels maquinistes per fer vaga contra un possible traspàs de Rodalies a la Generalitat. “Semaf sap perfectament que els seus drets laborals no es tocarien, el sou no es tocaria”, ha assegurat Font en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’. Segons el secretari general de la Vicepresidència, els conductors mantindrien també l’opció de mobilitat geogràfica i la possibilitat d’optar a ascens dins de Renfe.

Font ha destacat que si es completa el traspàs, el Govern compta amb l’equip actual de Renfe perquè considera que els maquinistes són bons però estan sotmesos a una mala gestió. “Sí, volem els maquinistes i personal de Renfe perquè pensem que són bons i que amb una direcció més propera, més pròxima al país, com passa als FGC, seríem capaços de donar un bon servei”, ha dit Font. El secretari general de Vicepresidència ha recordat que el que demana el Govern és “completar” el traspàs iniciat el 2009 i el 2010. “El que no és lògic és que després d’onze anys el govern espanyol no hagi traspassat els diners, és un incompliment absolut”, ha denunciat.

Font ha recordat que el decret del traspàs preveu que l’operador a Catalunya no hagi de ser necessàriament Renfe. “Pot ser un de propi, com FGC, i llavors es procedeix al traspàs de personal i del material mòbil”, ha explicat, reiterant que hi hauria un “respecte escrupolós” pels drets laborals dels treballadors. “Des del punt de vista estrictament laboral, no hi ha motius perquè els treballadors facin vaga o es mostrin disconformes amb el possibles traspàs a la Generalitat”, ha reiterat. “Els drets laborals, evidentment, s’han de preservar en qualsevol cas”, ha afegit. Font ha dit que amb un traspàs complet de Rodalies la gestió milloraria, tot i que “no seria immediat”, ja que caldria canviar el sistema en base al model de FGC, i això portaria temps.

Segueix-nos

680
1,486