Setmanari digtal d'economia

Dilluns, 05 de desembre del 2022

Foment i Pimec posen el crit al cel sobre les baixes automàtiques per Covid

Es queixen de la desició "unilateral" i volen que la intervenció mèdica sigui presencial

|

Un cop posat el marxa, aquest dimecres, el sistema per a automatitzar les baixes Covid per cinc dies, simplement notificant-ne els símptomes, les patronals catalanes hi han alçat la veu en contra. Foment veu “inacceptable” que Salut concedeixi aquesta mena de baixes automàtiques i creu que l’actual situació no ho justifica.

La patronal subratlla que la concessió de les altes i les baixes estan regulades per la seva “enorme rellevància” per a les empreses i els treballadors i que requereixen “una sèrie de mecanismes i controls mèdics per atorgar seguretat jurídica i mèdica a les parts implicades”. Segons Foment, la situació actual de contagis ni la seva gravetat no justifiquen aquesta mesura i que aquesta s’apliqui sense “negociació i consens” amb els agents socials.

Per la patronal presidida per Josep Sánchez Llibre, aquesta situació contrasta amb la del gener d’aquest any en plena onada de la variant òmicron, quan aleshores sí es va consensuar amb Treball i Salut aquest “mecanisme extraordinari” acreditant un test positiu ja que l’atenció primària estava saturada. Ara però, la mesura ha estat imposada “unilateralment i sense previ avís”.

Pimec exigeix al govern espanyol que tingui en compte les condicions de les pimes
El president de Pimec, Antoni Cañete, ha lamentat que “un cop més es prenguin mesures de manera unilateral” per part del Govern amb la posada en marxa de les baixes automàtiques per símptomes covid. En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3, s’ha mostrat preocupat i ha demanat que es tinguin en compte els espais de diàleg i concertació per consensuar mesures que afecten de manera directa l’àmbit laboral. D’altra banda, ha reclamat que un pacte de rendes per contenir la inflació que tingui en compte la dimensió de l’empresa. “No és el mateix una pime, una persona autònoma o una gran empresa”, ha dit.

“Tenim un greu problema, la inflació, i l’objectiu de tots hauria de ser contenir-la perquè ens empobreix i ens resta competitivitat i viabilitat”, ha dit, hores abans que de la reunió que mantindrà avui la vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, amb els agents socials estatals. En aquest sentit, ha recordat que “la inflació afecta empreses i persones treballadores i les pimes la pateixen especialment amb un excessiu sobre cost que les obliga, a moltes d’elles, a treballar a pèrdues”.

Recordem que el Departament de Salut va anunciar ahir que a partir d’aquest dimecres posaria en marxa un sistema telemàtic per a que els positius en covid puguin agafar la baixa laboral a través de LaMevaSalut. Caldrà omplir un formulari online amb els símptomes que es tenen i un metge de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) revisarà el document i concedirà la baixa, que serà notificada al pacient el mateix dia per SMS o per mail, i sense la necessitat d’aportar un test positiu. La baixa serà de 5 dies tot i que es podrà demanar l’alta abans si desapareixen els símptomes.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,499

Publireportatge

Segueix-nos a

680
1,499