Dijous 22 abril 2021

La factura d’un ‘Brexit dur’: 7.000 milions d’euros en aranzels per les exportacions britàniques

|

Redacció

“No aconseguir cap acord és millor que aconseguir un mal acord”. La frase s’ha convertit en un dels mantres més repetits per la primera ministra britànica, Theresa May, per justificar un possible ‘Brexit dur’, és a dir, una sortida de la Unió Europea sense cap tipus de pacte comercial entre Gran Bretanya i el bloc comercial. A la pràctica, però, la factura final pels britànics pot sortir molt cara, ja que un nou estudi, realitzat per The Guardian, apunta que aquesta opció suposaria un cost de 7.210 milions d’euros per les exportacions del país que actualment es venen a territori europeu.

Acceptar un ‘Brexit’ dur significa que el comerç d’ambdues regions es reguli a través de les tarifes aranzelàries acordades en el marc de l’Organització Mundial del Comerç. Així, sectors com el de l’agricultura o la producció automobilística passarien de poder exportar lliurement els seus productes a la Unió Europea a haver de pagar tot tipus de tributs fronterers. Els cotxes fabricats a Gran Bretanya, per exemple, costarien un 10% més a la Unió Europea, mentre que el preu d’un bistec de vedella anglesa s’encariria un 77,4% a qualsevol país europeu.

L’estudi detecta una pèrdua de competitivitat en totes les indústries britàniques, des del món de la indústria de la moda als fabricants de ceràmica del Regne Unit. “El govern estarà sota una gran pressió per suavitzar el cop”, afirmava  l’exambaixador a la Unió Europea britànic Ivan Rogers a la capçalera britànica. “Però no pots evitar l’impacte; només pots repartir-lo”, advertia.

Segueix-nos

680
1,474