Divendres 7 maig 2021

Facebook desafia el Govern d’Austràlia i bloqueja els continguts informatius per evitar pagar als mitjans

Google que ha arribat a acords a França, Argentina, Brasil, Alemanya i el Regne Unit, s'ho està pensant

|

Facebook ha bloquejat sense previ avís des d’aquest dijous la publicació de notícies a Austràlia. El gest forma part de la disputa entre les companyies tecnològiques i el Govern de país oceànic pel pagament dels continguts elaborats pels mitjans de comunicació. L’acció empresa sense previ avís per la multinacional nord-americana ha estat àmpliament criticada per canals de televisió, polítics i activistes, a més d’interrompre el funcionament d’alguns serveis d’emergència.

Josh Frydenberg, ministre de l’Tresor i considerat el número dos de Govern, ha qualificat la decisió de la tecnològica d'”equivocada”, “innecessària” i “excessiva”, a més d’assegurar que “fa mal a la seva reputació” a Austràlia. Frydenberg ha indicat que feia poc havia mantingut una conversa “constructiva” amb el president i fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, que li va plantejar “algunes qüestions” respecte el codi de negociació impulsat pel Govern, una normativa que planteja a les companyies que arribin a un acord amb els mitjans per remunerar-los per la creació de notícies, d’acord amb la monetització dels enllaços publicats a la plataforma.

En el projecte de llei, aprovat ahir a la nit per la Cambra de Representants i que arribarà la setmana que ve al Senat, es determina que, en el cas que les companyies i els mitjans no arriben a un acord comercial en la suma a sufragar, la xifra serà decidida per un tribunal, que actuarà com a intermediari.

Facebook, que ja havia anteriorment mostrat el seu rebuig, ha al·legat en un comunicat a primera hora del matí, hora australiana, que hi ha “desacords fonamentals” sobre la proposta de llei del país austral i que ha decidit “restringir la capacitat dels editors i la resta de les persones a Austràlia per compartir o llegir continguts de notícies produïts per mitjans australians o internacionals”. A la pràctica, això ha suposat que totes les notícies produïdes per mitjans australians quedaran vetades a Facebook, i que, a més, les produïdes per mitjans de fora d’Austràlia no seran visibles per als usuaris de país.

Impacte sobre els serveis d’emergències
La inesperada decisió de Facebook ha tingut un impacte en diversos serveis d’emergència australians que utilitzen la plataforma per informar sobre accidents o advertir la població davant la possibilitat de desastre mediambientals i diversos departaments, com el Servei de Bombers d’Austràlia Occidental, l’Oficina Nacional de Meteorologia o el Departament de Salut d’Austràlia de sud, van quedar bloquejats de manera temporal, tot i que Facebook va actuar ràpidament per restablir-los els perfils per seguidament dir que les pàgines oficials “no s’haurien de veure afectades.”

“Facebook necessita pensar amb molta cura sobre el que això significa per a la seva reputació i prestigi (…) En aquest moment, quan ja hi ha dubtes sobre la credibilitat de la informació a Facebook, és una cosa que òbviament han de considerar”, ha dit al canal públic ABC el ministre de Comunicació australià, Paul Fletcher.

Aquest dimecres, Google i News Corp, empresa editora de capçaleres com The Times, The Sun, The Wall Street Journal i The New York Post, van anunciar un acord pel qual el gegant d’internet pagarà per mostrar els seus continguts a la secció de notícies del cercador. Es tracta d’un acord de tres anys pel qual Google pagarà “quantitats significatives” a News Corp, propietat del magnat Rupert Murdoch, a canvi de poder mostrar les notícies elaborades pels diferents diaris de la seva propietat a la secció destacada de Google Notícies, però no se’n van detallar les quanties.

Google ha arribat a acords amb 121 empreses editores de França i en els últims temps ha tancat contractes particulars amb editors d’Argentina, Brasil, Alemanya i el Regne Unit i Alphabet, matriu de Google, va arribar a amenaçar amb deixar d’operar al país per la seva oposició a el projecte de llei, però, de moment, ha optat per una estratègia més conciliadora.

Segueix-nos

680
1,487