Dissabte 16 octubre 2021

Espanya demana a Brussel·les que permeti a les aerolínies oferir vals en comptes de reemborsaments pels vols cancel·lats

Una dotzena de països també exigeixen una modificació de la directiva europea sobre els drets dels passatgers

|

Espanya ha demanat a Brussel·les que permeti “temporalment” a les aerolínies oferir vals en comptes de reemborsaments pels vols cancel·lats arran de la covid-19. La Comissió Europea està revisant les normes europees relatives al reemborsament de vols cancel·lats per “resoldre els problemes de liquiditat” de les companyies aèries.

Juntament amb una dotzena més de països a la Unió Europea, el govern espanyol ha defensat una modificació de la directiva europea sobre els drets dels passatgers perquè les aerolínies no estiguin obligades a tornar els diners en set dies. L’executiu de Pedro Sánchez aposta per permetre el reemborsament si el val no s’ha fet servir dins el termini. A més, reclama un fons de garantia europeu perquè els consumidors puguin cobrar aquests diners davant del risc “d’una possible insolvència de les companyies”.

La Comissió Europea encara està discutint internament com modificar la legislació europea per respectar els drets dels consumidors. “No està clar encara”, ha matisat aquest dimecres la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová.

Pressió de la indústria
La legislació europea actual estableix que quan una aerolínia cancel·la un vol els passatgers tenen dret a triar entre el reemborsament i un val per utilitzar posteriorment en un altre vol de la mateixa companyia. Si opten pel retorn dels diners, la companyia els ha d’ingressar en un termini màxim de set dies.

El lobby de les aerolínies fa setmanes que pressiona als governs i a Brussel·les per relaxar aquestes normes alertant que moltes companyies no tenen liquiditat i poden fer fallida. Per contra, les organitzacions de consumidors defensen els drets dels passatgers a percebre els reemborsaments i denuncien que algunes aerolínies estan imposant els vals.

Per la seva banda, entitats ecologistes com Greenpeace exigeixen a les autoritats que imposin condicions mediambientals abans de donar més ajudes al sector aeri.

Segueix-nos

680
1,487