Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

Escrivá preveu que la inflació acabarà l’any per sobre del 8% i defensa la revalorització de les pensions

El ministre diu que retallar les prestacions seria "una injustícia absoluta" i defensa que no contribuirà a apujar preus

|

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, un dels protagonistes de la polèmica sobre l’impost de patrimoni, ha tornat als seus temes quan ha previst que “amb bastanta seguretat” la inflació acabarà l’any per sobre del 8%, fet que marcarà la propera revalorització de les pensions al novembre. En unes jornades organitzades per la patronal Pimec, Escrivá ha defensat que “retallar les pensions és una injustícia absoluta” perquè els pensionistes “no tenen capacitat de reacció” a l’alça de preus actual. Pel ministre, proposar revertir la revalorització és “debat espuri” que “no s’està produint en països de l’entorn”. D’altra banda, ha assenyalat que les pensions no generaran més inflació perquè “no entren al sistema productiu del costat de l’oferta”, com els sous.

Escrivá ha detallat que a Catalunya hi ha un 1,5 milions de pensionistes que es beneficiarian d’aquestes pujades per impedir pèrdues de poder adquisitiu. “El 22% de la població a Catalunya rep alguna prestació”, ha dit en relació, també als beneficiaris de l’Ingrés Mínim Vital i de pensions no contributives.

El ministre també ha remarcat que la bona marxa dels ingressos de la Seguretat Social aquest any, que han crescut un 9% fins a l’agost, fet que ha atribuït al bon ritme de creixement d’ocupació, la qualitat de les feines que es creen i també a la reducció del deute de l’organisme. En aquest sentit, ha defensat que les mesures de compensació “estan mitigant” el xoc inflacionista perquè el ritme del consum “està aguantant” tot i els preus disparats i també l’ocupació, ja que a Catalunya ara hi ha 100.000 treballadors més que abans de la pandèmia.

Escrivá ha detallat que “algunes mesures” del pla de xoc contra la inflació estan funcionant de manera agregada però ha obert la porta a revisar “una per una” quines són més eficàcies. També ha defensat que “l’economia ha sortit molt resilient de la pandèmia” i que “hi ha una percepció que és una pertorbació transitòria”, perquè sinó no s’explicarien les dades d’ocupació.

A més, ha detallat que el sistema “no té un problema de sostenibilitat” sinó “tensions” a la dècada del 2030 i 2040 quan es jubila la generació del baby boom, “molt àmplia “, i que deixarà enrere “una altra més estreta”. Per a solucionar aquest desequilibri, el ministeri està negociant amb la patronal i els sindicats un mecanisme d’equitat per “reforçar el sistema” en aquells anys.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,516

Publireportatge