Dimecres 18 maig 2022

Els partits tanquen la ponència per la nova llei d’habitatge i acorden un text per dur-lo a la comissió

El TC va tombar un decret de mesures urgents sobre aquesta qüestió adduint que caldria haver optat per una llei

|

ERC, JxCat, comuns i CUP han acordat un primer esborrany per a la nova llei d’habitatge, segons ha avançat ‘El Periódico’ i ha confirmat l’ACN. Fonts dels partits han explicat que s’ha tancat la ponència conjunta on es negociava la qüestió i que el resultat passarà ara a comissió parlamentaria, on es podran fer més aportacions. La previsió és que es reuneixi pel febrer. Un cop la comissió acordi el text, passarà al ple del Parlament, que l’haurà d’avalar definitivament. Serà el segon intent de tirar endavant una norma que aturi els desnonaments, després que a finals de gener del 2021 el Tribunal Constitucional anul·lés per unanimitat el decret de llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge impulsat el 2019 per la Generalitat.

El decret anul·lat obligava els grans tenidors a oferir lloguer social a persones vulnerables que ocupaven pisos de forma irregular. Els magistrats van argumentar que la forma correcta per articular el text hauria d’haver estat una llei, no pas un decret. La sentència es va produir després d’un recurs presentat pel PP.

Ara, el primer text acordat per ERC, JxCat, comuns i CUP satisfà les posicions principals de totes les formacions presents a l’acord, com ara les de Junts, que exigia compensar els propietaris, acotar la definició de gran tenidor o reduir condicions i terminis per accedir al lloguer social obligatori.

Un cop a la comissió caldrà veure la postura del PSC, contrari, per exemple, a la limitació dels lloguers abusius, però favorable a altres iniciatives de caire social relacionades amb l’habitatge. Segons ‘El Periódico’, fonts socialistes han afirmat que l’últim text redactat entre els grups que proposen la llei “s’apropa molt” a algunes de les seves esmenes, que ara com ara mantenen.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,512