Dissabte 11 juliol 2020

Els calçots comencen a viatjar per l’Estat

La cooperativa de Valls rep comandes de restaurants de Santiago de Compostela i Sant Sebastià

|

+Notícies

El Govern anuncia un pla de contingència de 2,5 MEUR per sufragar despeses dels equipaments d’aïllament al Baix Segrià

El Govern ha anunciat un pla de contingència dotat amb més de 2,5 milions d'euros per fer front a les despeses derivades de la...

La covid-19 farà escalar el deute mundial al seu màxim històric el 2020, segons l’FMI

La pandèmia de la covid-19 situarà el deute mundial en el seu màxim històric des que hi ha registres, segons apunta un article dels...

Un 73% de l’empresariat creu que la gestió del nou equip de la Cambra és “molt bona”, segons consultes internes

Un 73% de l'empresariat creu que la gestió del nou equip de la Cambra de Comerç pel que fa a l'acció és "molt bona"....

La Diputació de Barcelona activa més de 20 MEUR del Pla de Xoc per fer front a la crisi del coronavirus

La Diputació de Barcelona ha activat més de vint milions d'euros per fer front a la crisi del coronavirus i "donar suport" als governs...

Calvet diu que la setmana vinent es començaran a pagar els ajuts per al lloguer d’habitatge

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat aquest dijous al Parlament que la setmana que ve es començaran a pagar els...

Donohoe defensa un Eurogrup que tingui un “rol essencial en la construcció de consensos”

El ministre de Finances d'Irlanda i president electe de l'Eurogrup, Paschal Donohoe, ha apostat perquè l'Eurogrup tingui un "rol essencial en la construcció de...

+Llegits

Chacón: “El que fem ara condicionarà quin país tindrem en 5 anys, sense teixit productiu no hi haurà estat del benestar”

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha advertit que les polítiques econòmiques i empresarials que s'impulsin ara condicionaran "quin país tindrem d'aquí a...

Agricultura aprova ajuts d’un milió d’euros al sector pesquer per a la recollida de deixalles marines

El Departament d'Agricultura destinarà 1 MEUR al sector pesquer per a la recollida de deixalles. La iniciativa permetrà contribuir a la recuperació del medi...

Eurocontrol detecta un augment “significatiu” del tràfic aeri i diu que a l’agost ja operaran el 50% dels vols habituals

L'Organització Europea per a la Seguretat de la Navegació Àrea (Eurocontrol) ha detectat un augment "significatiu" del tràfic aeri des de la reobertura de...

L’Agència Catalana del Consum rep 3.697 reclamacions en relació amb afectacions derivades de la covid-19

L'Agència Catalana de Consum (ACC) ha rebut 3.697 reclamacions durant l'estat d'alarma en relació amb diferents actuacions derivades de les mesures preses durant la...

Relat assegura que l’ampliació de Fira de Barcelona té “més sentit que mai” i augura que el 2021 pot ser “extraordinari”

El president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha assegurat aquest dimarts que l'ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació de l'espai...

L’OCDE preveu que l’atur s’enfili al 19,2% a Espanya el 2020 i que arribi al punt màxim a finals d’any

L'OCDE preveu que l'atur s'enfili fins al 19,2% a Espanya el 2020 i que pugui arribar al 20,1% en cas d'una segona onada de...

La cooperativa agrícola de Valls ha començat a rebre aquesta setmana les primeres comandes per enviar calçots a diversos punts de l’estat espanyol. Les comandes, d’entre 500 i 800 calçots, provenen de restaurants de Santiago de Compostela i de Sant Sebastià. També s’ha interessat la Casa Catalana de Saragossa i es preveu que més endavant entrin peticions de l’estranger. L’any passat se’n van enviar a Brussel·les i a Islàndia. Acostumen a ser grups de catalans que resideixen lluny de Catalunya i senten el capritx de menjar calçots. S’envien en transport refrigerat en un termini de 24/48 hores.

No sols es tracta d’una mercaderia alimentària, sinó que, a més, és un vegetal “viu”, fet que augmenta l’exigència d’uns estrictes requisits marcats en un producte català que traspassa fronteres. “El cost de l’enviament pot superar el dels calçots”, diu el gerent de la cooperativa, Joan Linares.
Els calçots estan a l’ordre del dia. Se’n venen per Internet o per emportar a casa, ja cuits. El president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, Francesc Xavier Amill, destaca a l’ACN aquesta tendència creixent de comprar menats de calçots cuits, malgrat dupliquin el preu respecte els crus -a 0,25 euros per ceba cuita, aproximadament-, ja sigui perquè els clients no disposen d’una masia on fer calçotades, el poc temps o ganes de coure’ls, o inclús el fet que tampoc abundin les redoltes dels ceps, la llenya tradicionalment més adient per encendre la foguera -els calçots es couen amb flama viva-, arran la mecanització de les vinyes.

Publicitat

La IGP, amb una cinquantena de socis, compleix el seu 25è aniversari. És a punt d’inaugurar una exposició fotogràfica a través de la qual es pretén posar cara als productors anònims d’un conreu en expansió del qual se’n fan licors, gelats, embotits i pizzes. N’hi ha qui n’aprofita fins i tot les arrels com a condiment. Els calçots van arribar-se a agermanar amb el ‘botillo’ del Bierzo (Lleó). Enguany formen part del sopar de la cerimònia dels Premis Gaudí. La temporada de calçots es presenta de rècord, amb previsió d’arribar als 18 milions de cebes. Les calçotades mouen a l’entorn de l’Alt Camp un volum de negoci d’entre 12 i 14 milions d’euros.

- Publicitat-

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos

667
1,113