Dissabte 16 octubre 2021

El TJUE descarta regular Airbnb com a agent immobiliari

Considera que presta un servei de la societat la informació i que no se li pot exigir una targeta professional

|

Abans de llegir la sentència que restablia la immunitat a Oriol Junqueres, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en llegia una altra, ara sobre Airbnb.

El TJUE ha conclòs que Airbnb és un servei de la societat de la informació i no ha de regular-se per les normes que s’apliquen als agents immobiliaris. Per això, considera que França no li pot exigir a la plataforma disposar d’una targeta professional. El tribunal respon així a una consulta plantejada a la cort europea per un tribunal de París arran de la denúncia de l’Associació per a l’allotjament i turisme professional de França contra la plataforma Airbnb Ireland de lloguer temporal d’apartaments. L’advocat general ja es va pronunciar a l’abril en aquesta línia.

La sentència creu que el servei no pot considerar-se “accessori” d’un servei global d’allotjament i que no és “indispensable”, ja que els llogaters i propietaris disposen d’altres vies per fer-ho, “algunes des de fa “molt de temps”.

El TJUE ha destacat també que la informació que Airbnb “determini o limiti” l’import del lloguer sol·licitat pels propietaris que utilitzen la seva plataforma. Alhora, precisa que les altres prestacions ofertes per Airbnb Ireland “no qüestionen la conclusió” perquè són “merament accessòries del servei d’intermediació”.

L’advocat ja es va posicionar en la mateixa línia

L’advocat del TJUE ja va considerar a l’abril que no es pot aplicar la llei francesa sobre l’activitat dels agents immobiliaris –Llei Hoguet- “perquè es tracta d’una normativa d’un estat membre diferent de l’estat d’origen, que pot restringir els serveis de la societat de la informació”.

Afegia que un estat membre només pot establir excepcions a la lliure circulació de serveis de la societat de la informació mitjançant “mesures adoptades cas per cas” i després que un jutge nacional consideri que les mesures en qüestió són necessàries per garantir la protecció del consumidor i no van més enllà del necessari per assolir l’objectiu que persegueix.

Segueix-nos

680
1,487