Dimarts 19 octubre 2021

El Suprem veu “manca de transparència” en les hipoteques amb clàusules IRPH però rebutja que siguin abusives

ADICAE diu que el Suprem "es fa trampa a sí mateix" i FACUA considera "absolutament vergonyosa" la sentència

|

El Tribunal Suprem creu que la comercialització de les hipoteques IRPH a l’Estat no es va dur a terme de forma transparent, però alhora rebutja que es tracti d’un producte abusiu. A través d’un comunicat emès aquest dimecres, el tribunal ha assenyalat que en els quatre recursos que ha resolt ha apreciat “falta de transparència per no haver informat de l’evolució de l’índex en els dos anys anteriors”. No obstant això, opina que en cap dels casos analitzats hi ha hagut abús, i per tant, considera que l’IRPH és un índex vàlid.

El veredicte del Suprem arriba set mesos després que la justícia europea posés en dubte la transparència d’aquest índex i deixés en mans dels tribunals espanyols la decisió final. La sentència, com habitualment passa rep consideracions totalment oposades.

Associació Espanyola de la Banca (AEB)
L’Associació Espanyola de la Banca (AEB) ha celebrat aquest dimecres la decisió del Tribunal Suprem sobre les hipoteques amb clàusula IRPH. A través d’un comunicat, el portaveu de la patronal bancària, José Luís Martínez, ha manifestat que el veredicte de l’alt tribunal dona “per tancada” la polèmica sobre la comercialització d’aquest producte en considerar que “no és abusiu”.

“La decisió confirma el criteri anterior del mateix tribunal i del TJUE sobre l’ús vàlid de l’índex”, sentencia Martínez. De fet, tant l’AEB com la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi (CECA) han reiterat durant els últims mesos que l’IRPH és un índex “autoritzat pel Banc d’Espanya” i, per tant, les hipoteques amb aquesta clàusula eren “transparents”.

ADICAE
L’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (ADICAE) considera que el Tribunal Suprem “es fa trampa a sí mateix i retorça les seves interpretacions” per contradir al TJUE i sentenciar que les clàusules IRPH no són abusives. De fet, segons l’associació de consumidors, el Suprem “dona la raó a la banca, entrant en una espiral de resolucions a favor de les entitats financeres”. En un comunicat, els experts legals d’ADICAE consideren una “paradoxa” la decisió del Suprem perquè tota la doctrina especialitzada considera que “la falta de transparència implica irremeiablement l’abús”. “Però sembla que el Tribunal Suprem no està per aquestes coses”, critica ADICAE.

FACUA
FACUA considera “absolutament vergonyosa” la sentència del Tribunal Suprem que considera que l’IRPFH no és un índex “abusiu”. En un comunicat, l’organització de consumidors diu que està a l’espera de conèixer el contingut íntegre de la sentència –que es farà públic en els pròxims dies- però considera que l’alt tribunal “es doblega una vegada més als interessos de la banca amb una interpretació forçosa de la legislació”. “Sembla que el Suprem hi ha tornat”, ha afirmat el secretari general de FACUA, Rubén Sánchez, que ha descrit com a “escandalós” el pronunciament del tribunal per alinear-se amb la banca. La sentència considera que l’IRPH no és abusiu, tot i que admet que es va comercialitzar amb “manca de transparència”.

Segueix-nos

680
1,486