Dijous 23 setembre 2021

El Sindicat de Llogateres lamenta que el govern estatal vulgui “perdonar” fins al 90% d’impostos als grans tenidors

Montero defensa els incentius per abaratir lloguers i diu que la regulació de preus té "serioses dificultats jurídiques"

|

El Sindicat de Llogateres ha lamentat que el govern estatal vulgui “perdonar” fins al 90% d’impostos als grans tenidors, segons la lectura que fa de l’esborrany de llei d’habitatge que el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalos, ha fet arribar al seu soci de govern, Unides Podem. El text proposa un sistema de bonificacions fiscals per “estimular el lloguer d’habitatge habitual a preus assequibles”. El Sindicat interpreta que l’esborrany proposa estalviar impostos als grans tenidors i record que això és “senzillament, restar finançament a la sanitat i l’educació públiques per afavorir bancs i fons voltor”.

L’entitat ha recordat que Pedro Sánchez “no seria president sense l’acord de govern en què es comprometia a regular els lloguers”, o bé que l’executiu estatal “no tindria pressupostos” si el primer ministre “no s’hagués tornat a comprometre” a incloure la mateixa mesura a la reforma de la llei de l’habitatge. Davant d’això, subratlla el Sindicat de Llogateres, la “voluntat” del ministre Ábalos “d’ignorar” els acords i “sotmetre’s a les pressions del lobby immobiliari” és un “atac” al dret a l’habitatge i un “frau democràtic”.

El text planteja baixar del 60 al 50% la reducció general en l’IRPF pels rendiments del lloguer i que la deducció s’incrementi en funció de nous criteris. Per als propietaris que lloguin a un preu limitat, s’hi afegiria una deducció addicional del 10% amb la qual cosa arribaria al 60%. També hi hauria reduccions per llogar a joves d’entre 18 i 35 anys (+20%), per la incorporació al mercat d’habitatge habitual (+20%) i per reduir més d’un 10% la renda a l’inquilí (+40%). La proposta del PSOE descarta limitar els preus del lloguer, tal com demana Podem i altres grups d’esquerres i entitats en defensa de l’habitatge. El text remarca que cal “estimular l’oferta” en lloc d’aplicar “mesures restrictives”.

El sindicat també s’ha mostrat preocupat per la capacitat dels lobbies i els grans poders econòmics “d’imposar-se a la voluntat popular expressada a les urnes i als pactes de govern”. En aquest sentit ha afirmat que aquest projecte de llei està “fet a mida dels grans tenidors”. L’entitat el considera un exemple “perfecte” de “fins a quin punt les portes giratòries són un problema per a la democràcia”. Davant d’aquest “nou atac” el Sindicat de Llogateres fa una crida a la ciutadania perquè participi a la manifestació simultània a quinze ciutats que tindrà lloc dissabte a les onze del matí, en el cas de Barcelona davant la Delegació del Govern.

POSICIÓ DEL GOBIERNO
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha negat aquest dijous que la proposta de Llei de l’habitatge que ha fet pública el Ministeri de Transports suposi un incompliment de l’acord de legislatura entre el PSOE i Podem, que establia que es limitarien els preus del lloguer a les zones tensades. A l’esborrany de la Llei el ministeri de José Luís Ábalos evita la regulació dels preus i estableix un sistema de bonificacions fiscals per als propietaris que rebaixin el preu del lloguer. Podem ho considera “un incompliment flagrant de l’acord”, però segons Montero la regulació dels preus té “serioses dificultats jurídiques i constitucionals” i les bonificacions “van en la direcció del que es va signar”.

Montero ha fet referència a la qüestió a una entrevista a la Cadena Ser, on li han preguntat per una qüestió que s’ha convertit en cavall de batalla en el sí de l’executiu en els últims mesos. Segons la ministra la proposta d’Ábalos no incompleix “en absolut” l’acord de govern, i estableix un mecanisme “molt interessant” per incentivar que els propietaris rebaixin els preus. “La prohibició té serioses dificultats jurídiques i constitucionals, mentre que els incentius és una proposta que cal considerar en tota la seva dimensió perquè no només evitarà augment abusiu sinó que provocarà una rebaixa del preu del lloguer”, ha dit.

Segueix-nos

680
1,491