Diumenge, 15 Desembre 2019

El pressupost de l’Eurozona reservarà un 20% dels fons per reaccionar a possibles crisis

Cada estat rebrà almenys un 70% del que aporti i els fons es distribuiran segons població i de menys PIB a més

|

Els estats membres de l’euro han acordat una proposta sobre el finançament del pressupost de l’Eurozona que reservarà un 20% dels diners a inversions o paquets de reformes urgents per a casos de crisi econòmica en els països. L’acord preveu que un 80% dels fons es distribueixin entre els estats membres segons la seva població i amb el mètode invers del PIB, és a dir, pagant més als que tenen un PIB més baix. Amb tot, els ministres d’Economia han pactat que tots els estats rebin diners i que cap es quedi mai amb menys del 70% del que aporti. L’acord també preveu acceptar reduccions en les aportacions al pressupost en cas de crisi econòmica “severa”.

El pressupost de l’Eurozona, conegut tècnicament com a Instrument Pressupostari per a la Convergència i la Competitivitat (BICC, segons les sigles en anglès) sorgirà del pressupost plurianual de la UE. Segons les últimes informacions, podria ser de només uns 17.000 milions d’euros en un període de 7 anys, una xifra que fa que estats com Espanya el considerin positiu però clarament insuficient. La proposta també és lluny de les idees inicials d’un dels principals defensors del pressupost de l’euro, el francès Emmanuel Macron.

El BICC es basarà en una sèrie de prioritats establertes en cimeres dels països de l’euro i reunions dels ministres de l’Eurogrup per triar projectes a finançar. Cada primavera, els estats presentaran propostes de paquets de reformes i inversions per rebre finançament, igual que ja presenten, hores d’ara, els seus plans nacionals de reformes. L’Eurogrup haurà d’avaluar, amb el suport de la Comissió, les propostes. Segons l’acord, els estats hauran d’implicar-se fortament amb els projectes que escullin, finançant-los en un 25%.

Publicitat  

Seguiu-nos a: