Diumenge 9 maig 2021

El món cultural denuncia l’empresonament de Hasel i defensa la llibertat d’expressió

Els grans equipaments catalans recorden "el valor transgressor innat de la cultura"

|

El món cultural ha sortit a defensar la llibertat d’expressió després de l’empresonament aquest dimarts del raper Pablo Hasel, condemnat per l’Audiència Nacional (AN) per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona a les lletres de les seves cançons. En un comunicat conjunt, els grans equipaments catalans han demanat respecte pels drets fonamentals i han recordat “el valor transgressor innat de la cultura”. D’altra banda, l’etiqueta ‘Llibertat Pablo Hasel’ ha estat tendència a les xarxes socials des de primera hora del matí, quan s’ha produït la seva detenció a la Universitat de Lleida (UdL) on es va tancar dilluns per evitar ser detingut.

En el comunicat conjunt, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Teatre Nacional de Catalunya, L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música i el Gran Teatre del Liceu han reiterat el seu compromís a favor de la llibertat d’expressió, i han avisat: “Fem nostres les paraules ‘Sense llibertat d’expressió, no hi ha democràcia’, que l’any 1978 Fabià Puigserver va pintar en un cartell de tots conegut, i que tenen avui més sentit que mai”. En un altre comunicat, la Sala Beckett ha expressat la seva “indignació i disconformitat” amb l’empresonament del cantant, que evidencia “el pèssim respecte” que es té pels drets democràtics a l’estat espanyol.

En una piulada, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha criticat que avui s’empresona la llibertat d’expressió, “que també van enviar a l’exili i que amenacen freqüentment”. Ponsa ha considerat aquest empresonament una anomalia democràtica de la qual no en volen formar part. També des del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, la seva presidenta, Vinyet Panyella, ha demanat llibertat per al raper.

S’han pronunciat en el mateix sentit l’Acadèmia Catalana de la Música i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC). L’acadèmia ha assenyalat que Hasel “ja és el primer artista empresonat a l’estat espanyol des dels inicis de la transició”, un fet totalment injust i un gravíssim atac a la llibertat d’expressió. Des d’ASACC han condemnat igualment el seu empresonament i s’han sumat a totes les iniciatives que demanin el seu indult i la seva posada en llibertat. També la discogràfica Bankrobber ha manifestat el seu rebuig i ha criticat que l’estat “es posa en ridícul” quan ha de caçar un raper dins d’una universitat. “Prou de judicis a les paraules”, ha clamat.

Amnistia Internacional i el PEN Català
Per la seva banda, Amnistia Internacional ha considerat que és una “terrible notícia”, i que és “injust” el seu empresonament perquè està vinculat a la seva llibertat d’expressió. “Casos com aquest no es poden tornar a repetir”, ha criticat l’entitat, que ha avisat que no s’aturarà fins que es deroguin els delictes del Codi Penal que limiten l’expressió artística. Per la seva banda, el PEN Català s’ha sumat “als milers de reivindicacions que ja omplen les xarxes”. Òmnium Cultural ha criticat que Espanya lidera el rànquing mundial d’artistes condemnats: “Avui és ell, però #DemàPotsSerTu”, ha avisat.

A títol individual, han expressat el seu suport al raper des de les xarxes, el cantant Lluís Llach; el cantant Gerard Quintana, que ha apuntat que l’estat espanyol “es fa un harakiri i ensorra la seva escassa credibilitat democràtica”; la productora i guionista Marta Buchaca, que ha considerat que el raper ha entrat a la presó “per cantar veritats”; l’escriptor Joan Lluís-Lluís, que ha assenyalat que la seva dignitat és “dignitat d’antologia”, i el cantant Santi Balmes, que ha fet notar que mentre Hasel esperava a ser detingut, Madrid va viure dilluns una manifestació plena de consignes nazis i referències al Führer “sense cap mena de vergonya”.

L’escriptor Martí Sales, abans d’iniciar l’acte de presentació del seu nou llibre ha proclamat: “Em cago en la justícia espanyola per l’empresonament de Pablo Hasel. Les coses clares, això sempre va bé. La seva editora, Maria Bohigas, també ha lamentat que el raper començi avui una condemna de presó “per haver exercit el que ell fa”.

Segueix-nos

680
1,488