Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dilluns 5 juny 2023

El manteniment del tram central de l’L9 ha suposat 7,56 MEUR al Govern durant la dècada d’inactivitat

El pas del temps ha oxidat mil metres de via entre Macropou i La Sagrera que cal substituir amb un cost de 680.000 euros

|

Els treballs de manteniment del tram central de la línia 9 de metro de Barcelona han costat 7,56 milions d’euros a les arques públiques durant la dècada d’inactivitat de les obres. Així ho ha aclarit el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, en una resposta a la petició del diputat socialista Jordi Terrades Santacreu. El personal, materials i maquinaria dedicada fer feina preventiva perquè en un futur es poguessin reprendre els treballs de les estacions, com del túnel ja construït però no en servei, i també la posada en marxa de la tuneladora que ha d’executar el tram de túnel pendent entre el carrer Manuel Girona i la plaça Lesseps ha rebut 4,5 milions del total.

Els subministraments d’aigua i electricitat han costat els 2,9 milions restants.
Del total de la infraestructura construïda completa o parcialment que no està en servei, s’hauran de substituir aproximadament 1.056 metres de via del tram entre Macropou i La Sagrera pels “alts índex d’oxidació”, amb un cost de 680.618 euros. Durant aquests 10 anys, també s’ha realitzat manteniment extraordinari dins del túnel quan ha estat necessari per netejar-lo o fer injeccions en zones de filtracions i també de la tuneladora situada sota el carrer Manuel Girona que haurà de continuar amb els treballs d’excavació.

Les filtracions d’aigua existents a l’interior del túnel estan dins de les entrades puntuals previstes en la construcció d’un túnel d’aquestes característiques i en un terreny tipus roca; i són d’aigua neta provinent del freàtic. “Per tant, l’estabilitat del túnel està garantida”, ha conclòs, tot afegint que “els trams semi construïts i d’obres aturades de la L9 del metro es poden considerar segurs”.

Precisament, les obres del tram central de la línia es van reprendre a l’abril amb els treballs previs a la futura estació de Sarrià, després d’una dècada d’inactivitat. Al llarg de la primavera la tuneladora reprendrà els treballs des de Manuel Girona cap a Lesseps. El Govern destinarà 946 milions d’euros i preveu posar en marxa esglaonadament diferents trams a partir del 2026.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,496