Diumenge, 19 Gener 2020

El Govern preveu començar a cobrar l’impost sobre els grans vaixells el 2021

El conseller Calvet insisteix que la seva aposta és descarbonitzar l'activitat de ports i aeroports més que limitar-la

|

El Govern estudiarà al llarg d’aquest any com meritar l’impost sobre els grans vaixells -quina n’ha de ser la base- i preveu començar a cobrar aquest tribut ambiental el 2021. Aquest és el compromís de l’executiu català segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, aquest dimarts, preguntat per la demanda de l’Ajuntament de Barcelona de penalitzar fiscalment els vaixells més contaminants. Aquest impost és un dels que preveu la Llei del canvi climàtic, aprovada el 2017. Pel que fa al debat sobre si s’han de reduir les operacions de l’aeroport del Prat i el Port de Barcelona, Calvet ha assenyalat que no el volen defugir però ha insistit que la Generalitat aposta per “descarbonitzar” les activitats més que “limitar-les”, tal com ha dit en diverses ocasions.

En qualsevol cas, el conseller ha assenyalat que escoltaran les propostes que pugui fer l’Estat, responsable d’aquestes infraestructures, per estudiar-ne l’impacte. El govern d’Ada Colau ha demanat a l’Aeroport de Barcelona-El Prat que redueixi les emissions i una de les mesures que ha plantejat és eliminar el pont aeri perquè hi ha alternativa ferroviària que cobreix el trajecte fins a Madrid. Així ho va explicar el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, la setmana passada.

Quant a l’impost sobre els grans vaixells que recull la Llei del canvi climàtic, n’ha de gravar les emissions portuàries durant les maniobres d’atracament i durant l’estada del vaixell al moll. Tots els ingressos que se’n derivin es destinaran a la dotació del Fons Climàtic.

Publicitat

Seguiu-nos a: