Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

El Govern dona el tret de sortida al Pacte Nacional per a la Indústria amb més de 3.000 MEUR de pressupost fins al 2025

L'acord detalla 150 accions i pretén incrementar les exportacions industrials fins als 90.000 MEUR

|

Com si vulguessin escalfar o bé refredar la Diada, segons com es miri, per un cantó hi ha hagut la caiguda informàtica d’SAdif que ha afectat uns 80.000 usuaris i, per l’altre, gairebé a la mateixa hora d’un espès divendres, el Govern ha donat el tret de sortida del Pacte Nacional per la Indústria 2022 – 2025, que preveu més de 3.000 MEUR de pressupost. L’acord detalla 150 accions, entre les que destaquen la voluntat d’incrementar les exportacions industrials fins als 90.000 MEUR o assolir la xifra de 510.000 afiliats a la Seguretat Industrial en el sector –el 2019 n’hi havia menys de 490.000-. Amb tot, l’executiu pretén que la indústria representi el 22% del PIB industrial el 2025 i el 25% el 2030. “Necessitem recuperar pes industrial perquè és un sector que estira el conjunt de l’economia”, ha dit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. El Pacte compta amb l’aval dels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT; Foment del Treball i la patronal PIMEC.

En concret, el pressupost del Pacte Nacional per la Indústria 2022 – 2025 (PNI) contempla una inversió de 2.817 milions d’euros, que s’elevarà en 400 milions d’euros més procedents dels fons europeus. En total, per tant, si tot va segons les previsions de l’executiu, el PNI comptarà amb un pressupost de 3.270 milions d’euros. A aquests diners també s’hi ha d’afegir 470 milions d’euros destinats a finançament en forma de préstecs. Amb tot, el pacte incrementa el pressupost en un 77,3% respecte l’acord anterior.

El nou Pacte Nacional per la Indústria substitueix el que es va signar el 2017 i que va expirar el 2020. Aquest cop l’acord detalla més de 150 accions, que permetran mesurar a través d’indicadors concrets el seu compliment. En aquest sentit, el nou pacte es diferencia de l’anterior, ja que abans l’únic mecanisme de control del compliment del pacte era el pressupost.

En la presentació del pacte, celebrat al DFactory de la Zona Franca, hi han assistit diferents representants dels agents socials, consellers i líders polítics. L’executiu ha recalcat que l’acord també compta amb el vistiplau de tots els partits polítics amb representació al Parlament, tret de Vox, així com amb valoracions i aportacions de representants de col·legis professionals, associacions municipalistes o universitats, entre altres. Tot plegat s’ha gestat durant l’últim any a través de diverses trobades entre els diferents agents socials. Aquests també mantindran trobades trimestrals per tal d’anar avaluant el compliment del pacte.

La indústria, un sector que impulsa l’economia
“El Govern ens hem fixat com a prioritat reindustrialitzar Catalunya”, ha dit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha apostat per una indústria “moderna, innovadora i amb valor afegit”. En aquesta línia, ha recalcat que el sector “estira” el conjunt de l’economia.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el procés industrial de Catalunya és el que “ha transformat els pobles i ciutats”. Així mateix, ha apuntat que l’acord està “profundament marcat” per un context que l’executiu vol “revertir”. “Davant de les incerteses, certeses; i davant de les dificultats, solucions a través d’una resposta coordinada, transversal i efectiva”, ha reivindicat Aragonès posant d’exemple el PNI.

Cinc grans àmbits temàtics
El pacte d’estructura en cinc grans àmbits temàtics. A banda de l’objectiu principal d’incrementar el pes de la indústria fins al 25% del PIB el 2020, l’acord fixa altres reptes, com ara incrementar la productivitat aparent del treball a la indústria un 3% anual, produir de manera més sostenible, augmentar el grau d’electrificació fins al 42,4% o quadruplicar el pressupost de la Generalitat en innovació industrial. Entre les accions amb més pressupost, hi ha l’impuls d’un pla d’energies renovables (60 MEUR), el Digital Innovation Hub de Catalunya (60 MEUR), l’impuls de la connectivitat d’alta capacitat en zone d’activitat econòmica (233 MEUR), una terminal multimodal d’autopista ferroviària al Port de Barcelona (30 MEUR), o el desenvolupament d’una vall de l’hidrogen (20 MEUR).

Per àmbits, el que compta amb més pressupost és el de Digitalització Indústria 4.0, Innovació i Internacionlització (901,2 MEUR), seguit del que s’enfoca a l’Ocupació i la formació (677,5 MEUR); el de Sostenibilitat (589,5 MEUR); el d’ Infraestructures (548,6 MEUR); i en darrer lloc el de finançament (100,6 MEUR). A més, el nou document també inclou un apartat destinat a la perspectiva de gènere. En aquest sentit, l’acord reconeix una “forta” masculinització del sector industrial i es proposa revertir “l’escàs interès” de les dones en aquest tipus d’estudis.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge