Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

El gobierno suplica a CaixaBank i BBVA que moderin els ERO

Els envia una carta on demana "reduir els acomiadaments col·lectius i atenuar-me les conseqüències"

|

El govern espanyol ha enviat una carta al BBVA i CaixaBank per evitar un acomiadament massiu d’empleats, després que les dues entitats anunciessin ERO que afecten a més de 12.000 treballadors a tot l’Estat. Segons ha avançat ‘El País’ i han confirmat fonts del Ministeri de Treball a l’ACN, l’executiu ha fet arribar una “advertència explícita” als dos grups, on se’ls recorda que “és obligatori debatre totes aquelles mesures dirigides a evitar o reduir els acomiadaments col·lectius i atenuar les seves conseqüències”. En aquest sentit, el govern espanyol aposta per impulsar “mesures socials d’acompanyament” d’acord amb el Reial Decret 1483/2012, que determina la importància del període de consultes en processos de reestructuració.

Tal com asseguren des del ministeri, és la primera vegada que el govern espanyol envia una carta d’aquestes característiques. Això es deu al fet que, des de la reforma laboral de 2012, les autoritats laborals no poden vetar els processos d’acomiadament col·lectiu. Davant aquesta situació, l’executiu ha optat per llençar una advertència per, d’aquesta manera, instar a la direcció de les dues entitats a contemplar mesures alternatives.

L’enviament d’aquesta carta va en línia amb l’actitud de rebuig als ERO que ha adoptat el govern espanyol durant les últimes setmanes. La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ja va qualificar d'”inacceptables” els sous dels banquers, mentre que la ministre de Treball, Yolanda Díaz, va declarar que “no és temps” per a ERO. Cal recordar que, en el cas de CaixaBank, el govern espanyol –a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB)- és el segon accionista de l’entitat, després de la fusió amb Bankia.

En paral·lel, diverses veus del món sindical han recordat que les dues entitats van tancar l’últim l’exercici amb importants beneficis. En el cas de CaixaBank, l’entitat va guanyar 1.381 MEUR durant l’any 2020, mentre que el benefici del BBVA va ser de 1.305 MEUR.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge