Divendres 4 desembre 2020

El gobierno augmentarà l’impost al dièsel per recaptar 450 MEUR extra l’any que ve

L'executiu de Sánchez preveu ingressar més de 6.000 MEUR el 2021 amb noves mesures fiscals i la lluita contra el frau

|

El govern espanyol reduirà la bonificació del dièsel la qual cosa es traduirà en un encariment de 3,8 cèntims d’euro per litre (38 euros per cada 1.000 litres) que permetrà recaptar 450 milions d’euros extra l’any que ve. Això suposa 3,45 euros al mes per a un consumidor mitjà. El tipus estatal passarà de 30,7 a 34,5 cèntims per litre amb l’objectiu d’apropar la tributació del dièsel a la de la gasolina (que és de 40,07 euros). És una de les mesures fiscals que inclou l’avantprojecte de pressupostos aprovat al Consell de Ministres i que, sumada a la resta, generarà 1.862 MEUR per a les arques de l’estat el 2021.

Amb l’impacte d’altres mesures fiscals i de lluita conra el frau en altres lleis, l’Estat preveu recaptar més de 6.000 MEUR. Entre les mesures fiscals incloses en l’avantprojecte de pressupostos, la limitació de les exempcions de l’Impost de Societats implicarà uns ingressos de 473 MEUR, l’increment del tipus sobre primes d’assegurances 455 MEUR, l’augment de l’IVA de begudes ensucrades (que no afectarà la distribució que sigui en hostaleria) 340 MEUR i l’increment de l’IRPF per a rendes altes 144 MEUR.

D’altra banda, el govern espanyol espera recaptar 4.223 milions d’euros amb mesures fiscals incloses en altres lleis entre les quals l’impost sobre residus (861 MEUR), l’impost sobre determinats serveis digitals (968 MEUR), el de transaccions financeres (850 MEUR) o el d’envasos de plàstics (491 MEUR) així com amb la llei de lluita contra el frau fiscal (828 MEUR).

Ho ha explicat en roda de premsa la portaveu del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que ha afirmat que les mesures sobre el dièsel o la de l’IVA de begudes ensucrades no tenen afany recaptatori. Montero també ha explicat que la previsió d’ingressos ordinaris no financers es comporten “millor” que l’evolució de l’economia.

- Advertisement -

El govern espanyol preveu que els ingressos tributaris (abans de la cessió a entitats territorials) siguin de 222.207 MEUR, un 13% més que l’avançament de la liquidació del 2020. Els ingressos no tributaris se situaran en 33.524 MEUR i, d’aquesta manera, els ingressos no financers (després de cessió a entitats territorials) seran de 155.294 MEUR.

D’altra banda, les noves mesures fiscals incloses en el projecte de llei de pressupostos per al 2021 tindran un impacte superior en els ingressos per al 2022. Seran de 2.135 MEUR.

- Advertisement -

Pel que fa a les despeses, tal com han avançat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, la despesa social se situarà en 239.765 MEUR, “la major despesa social de la història”. Montero ha remarcat que els PGE són “extraordinaris” tant pel “context inèdit” que l’envolta i per la “magnitud” i “ambició” de les xifres que comporta.

Entre les partides que augmenten, els serveis socials creixen un 70,3%, l’IPREM un 5%, 514 MEUR més en beques, més de 3.149 MEUR addicionals en política sanitària (75,3% més), les polítiques d’ocupació tindran 29,5% més recursos i les d’habitatge un 25%, entre d’altres.

Montero ha destacat que els pressupostos són “imprescindibles per a la reconstrucció” i cerquen reduir la crisi econòmica derivada de la sanitària. Els PGE volen impulsar el “creixement de l’economia i la creació de llocs de treball” i també garantir la “cohesió social” perquè “ningú es quedi enrere”. A més, volen “accelerar” un procés de transformació perquè “l’economia estigui millor preparada per al futur”.
Text
Secció/Subsecció: Economia, Política
Codificació territorial: Estat espanyol
Categories: Economia, Política, Text, Estat espanyol
Id: 3713126
Etiquetes

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Gairebé el 50% de les empreses a Espanya invertiran menys el 2021 per la pandèmia, segons una enquesta del BEI

El 48% de les empreses a Espanya preveu invertir menys el 2021 a causa de la pandèmia i només el 6% invertirà més l'any...

Tremosa veu “altament probable” que el Mobile es pugui celebrar a l’estiu

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, s'ha mostrat optimista en relació amb la celebració del Mobile World Congress aquest pròxim estiu. En una...

L’FMI empitjora els pronòstics de l’eurozona i creu que les mesures fiscals s’hauran d’allargar “més del previst”

El Fons Monetari Internacional (FMI) empitjora els pronòstics econòmics de l'eurozona per la segona onada de covid-19 i preveu ara que els governs de...

Els pressupostos de l’Estat preveuen 8 milions d’euros pel soterrament de la línia R2 a Montcada i Reixac

Els pressupostos de l'Estat comptaran amb una partida reservada de 8 milions d'euros per fer efectiu el soterrament de les vies de la línia...

Brussel·les dona dos mesos a Espanya per reduir l’exposició dels treballadors a substàncies cancerígenes

La Comissió Europea dona dos mesos a Espanya per fer la comunicació sobre la legislació estatal que transposa les normes destinades a protegir els...

L’Airef estima un augment de l’endeutament a Catalunya fins al 35,3% del PIB el 2021

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) estima un augment de la ràtio de deute a Catalunya fins al 35,3% del PIB el 2021, superior...

Segueix-nos

672
1,353