Dilluns, 24 Febrer 2020

El BCE manté els tipus d’interès en el mínim històric a l’espera de concretar la nova estratègia

També queda intacta la política de compra d'actius, a un ritme mensual de 20.000 milions d'euros

|

El Banc Central Europeu (BCE) deixa intactes els tipus d’interès, de facilitat de crèdit i de dipòsit en el 0,00%, el 0,25% i el -0,50%. En la primera reunió del 2020, el consell de govern de l’organisme manté així els tipus d’interès en el seu mínim històric, després d’anunciar l’inici d’una revisió estratègica de la política monetària, cosa que no es fa des del 2003. L’organisme presidit per Christine Lagarde, que des que va arribar al càrrec ha mantingut la política monetària del seu predecessor, Mario Draghi, també manté la política de compra d’actius a un ritme mensual de 20.000 milions d’euros. En una roda de premsa posterior a la reunió del consell de govern, Lagarde ha assegurat que les mesures preses per l’organisme “afavoreixen el finançament per a tots els sectors de l’economia”.

Lagarde ha constatat que els “riscos” per a l’eurozona són ara “menys pronunciats”, malgrat que la “debilitat” del sector manufacturer continua sent un obstacle per al creixement de l’eurozona. Segons Lagarde, l’acord comercial entre els Estats Units i la Xina ha reduït la incertesa al voltant del comerç internacional.

La revisió de l’estratègia durarà un any

El consell de govern del BCE ha donat el tret de sortida a la revisió de l’estratègia de la política monetària de l’organisme, que es va adoptar l’any 1998 i de la qual es van modificar alguns elements el 2003. La revisió, que es preveu que finalitzi a finals del 2020, vol actualitzar les mesures de l’organisme als “canvis estructurals profunds” que ha patit l’economia de la zona euro i la mundial des d’aquell moment.

“La formulació quantitativa d’estabilitat de preus, juntament amb l’enfocament i instruments per aconseguir-la, seran els elements destacats d’aquest exercici. La revisió també tindrà en compte la forma en què altres aspectes, com l’estabilitat financera, l’ocupació i la sostenibilitat del medi ambient, poden ser rellevants per aconseguir el mandat del BCE”, ha apuntat l’organisme a través d’un comunicat.

A més, el consell de govern del BCE avaluarà l’eficàcia i els possibles efectes indirectes dels instruments de política monetària desenvolupats en el passat i examinarà la forma en què hauria d’actualitzar-se l’anàlisi econòmic i monetari mitjançant el qual avalua els riscos per a l’estabilitat dels preus.

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Seguiu-nos a: