Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

El BCE anuncia una pujada històrica de 0,75 punts en els tipus d’interès i els situa en l’1,25% per atacar la inflació

L'organisme preveu nous increments en les pròximes reunions davant un augment de preus que creu que serà "prolongat"

|

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat una pujada de tipus sense precedents per controlar la inflació, que durant el mes d’agost va assolir una taxa rècord del 9,1% a l’eurozona. Segons ha informat aquest dijous l’organisme monetari, els tipus d’interès s’incrementaran en 0,75 punts, l’augment més gran de la seva història. Així, el tipus d’interès bàsic passa a l’1,25%, mentre que els tipus per als préstecs immediats i els tipus per dipositar diners al banc central se situen en l’1,5% i el 0,75%, respectivament. Els canvis es faran efectius el 14 de setembre. A més, el BCE preveu nous increments en les pròximes reunions davant un augment de preus que considera “excessivament elevat” i que serà “prolongat” en el temps.

Per altra banda, l’entitat també ha revisat a l’alça les seves projeccions d’inflació, afectades per l’evolució dels preus de l’energia i dels aliments, els colls d’ampolla en algunes parts de la cadena de subministraments i la guerra d’Ucraïna, que està afectant la confiança de les empreses i els consumidors. Segons les noves projeccions del BCE, la inflació mitjana per aquest 2022 se situarà en el 8,1% al conjunt de l’eurozona, mentre que pel 2023 i el 2024 es quedarà en el 5,5% i el 2,3%, respectivament. Pel que fa a la inflació subjacent –la que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics del càlcul-, l’entitat la situa en el 3,9% per aquest 2022, en el 3,2% pel 2023 i en el 2,3% pel 2024.

En paral·lel, l’organisme presidit per Christine Lagarde apunta que el PIB a la zona euro patirà “una desacceleració substancial” i espera “un estancament” de l’economia durant els últims mesos del 2022 i el primer trimestre de 2023. En aquest sentit, el banc rebaixa la previsió de creixement a l’eurozona per al 2022 fins al 3,1%, fins al 0,9% pel 2023 i situa el creixement de l’economia en l’1,9% pel 2024.

Sota aquest escenari, el BCE alerta que les vulnerabilitats provocades per la covid-19 “continuen representant un risc per a la transmissió fluida de la política monetària” i, per tant, manté la seva estratègia de reinvertir els ingressos que vagi obtenint derivats de la cartera de compres d’emergència fetes durant la pandèmia.

“Hem apujat els tipus i esperem pujar-los més endavant, perquè la inflació es manté elevada i pensem que continuarà per sobre el nostre objectiu durant en període estès de temps”, ha subratllat la presidenta de l’organisme, Christine Lagarde, en una roda de premsa posterior a la reunió del consell de govern. De fet, Lagarde ha donat per fet noves pujades de tipus i ha assegurat que, com més allunyat es trobi el BCE de l’objectiu d’inflació, més gran serà la revisió del preu del diner.

Sense novetats del TPI
Més enllà de la pujada de tipus, el BCE ha recordat que està “preparat” per ajustar tots els seus instruments per assegurar que la inflació s’estabilitza i assoleix l’objectiu del 2%. En relació amb aquesta qüestió, Lagarde ha assegurat que l’Instrument de Protecció de la Transmissió (TPI, per les seves sigles en anglès) anunciat a finals de juliol ja està disponible. No obstant això, la presidenta de l’entitat ha reconegut que encara no s’han donat les condicions necessàries per activar-lo i ha insistit que la modificació dels tipus continua sent l’eina “més efectiva” per controlar la inflació.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge