Dimarts, 16 de abril del 2024

Com es mesura la felicitat?

|

Redacció

Com es pot mesurar la felicitat d’una regió? Conèixer el nivell de benestar dels ciutadans és, sens dubte, una de les principals preocupacions d’organismes i governs d’arreu del món, però també una realitat difícil d’avaluar. Davant el fracàs d’indicadors com la renda per càpita o el creixement del PIB a l’hora de reflectir la qualitat de vida real dels habitants, cada cop més governs plantegen alternatives per poder entendre millor les seves necessitats.

Davant aquest repte, la Diputació de Barcelona ha decidit impulsar la creació de l’Índex de la Felicitat i el Bé Comú (IFBC), enmarcat en l’estratègia de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de l’organisme. L’IFBC espera propiciar un diàleg entre ciutadania, govern local, organitzacions socials i agents econòmics per tal de detectar aquells aspectes de la comunitat que s’hagin de millorar.

El nou indicador serà creat a través d’un procés col·laboratiu amb la pròpia ciutadania, que s’iniciarà a través d’una campanya per informar i animar a participar en el nou projecte. Acte seguit, s’identificarà conjuntament amb experts i habitants de cada municipi aquells aspectes que més preocupen a la societat, per poder realitzar una proposta de treball sobre els trets fonamentals a mesurar. A partir d’aquí, es plantejaran un seguit de preguntes als veïns i veïnes, que ajudaran a formular noves estratègies i plans d’acció de forma participativa. Tot plegat derivarà en la cocreació d’IFBC comarcals, provincials i nacionals.

Cal destacar que l’ús de valors numèrics per a cada indicador identificat permetrà visualitzar la qualitat de cada temàtica tractada, i ponderar quin pes se li assigna a cada aspecte en relació al total de l’IFBC.

Propostes internacionals

En els últims anys, diverses regions han posat en marxa projeces similars, que han servit per inspirar l’IFBC. L’experiència més coneguda és, probablement, la de Bhutan, que va començar a mesurar el producte de felicitat bruta anual del país a través de mostres representatives de la població, i els seus resultats són usats pel govern per determinar les polítiques del país. De manera similar, el Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupamet, l’OCDE o el govern britànic han començat a intentar mesurar el benestar de la ciutadania.

A nivell local, la ciutat anglesa de Bristol va posar en marxa el 2015 el ‘Happy City Project’, que a través d’enquestes intenta determinar la felicitat de la població. De manera similar, l’economista Christian Felber ha proposat la creació d’una “economia pel bé comú” que inclogui índex de qualitat de vida que serien determinats per reunions assembleàries en les localitats de cada país.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483