Diumenge 29 novembre 2020

David Knox (Mercer): “Espanya té dues opcions: baixar les pensions o retardar la jubilació”

Un dels responsables de l'Índex Global Melbourne Mercer de sistemes de pensions urgeix Espanya a reformar el seu

|

L’índex global Melbourne Mercer analitza els sistemes de pensions de 37 països en què viuen dos terços de la població mundial. Es tracta d’una anàlisi de 40 indicadors que reflecteixen les bondats o defectes dels sistemes en tres matèries: suficiència, sostenibilitat i governança o gestió. Espanya no surt ben parada en aquest rànquing i l’absència de reformes n’ha impedit la millora.

Un dels autors d’aquest rànquing és el soci sènior i expert en pensions de Mercer, l’australià David Knox, bon coneixedor dels problemes del sistema espanyol, i urgeix a solucionar-los a través d’una reforma que considera urgent. La resta del text és un extracte d’una extensa entrevista:

El principal risc de les pensions a Espanya és, sens dubte, la seva sostenibilitat financera. El sistema espanyol està molt consolidat en el seu primer pilar, el de les pensions públiques, però amb l’envelliment de la població s’està tornant molt costós. Pel que fa a la suficiència de les pensions, Espanya no té cap problema; i respecte a la seva gestió, tot i que sempre es pot millorar, tampoc. El que tira a la baixa en la seva avaluació global són precisament els riscos en la seva sostenibilitat financera.

Els riscos no vénen només per la part demogràfica i l’envelliment poblacional. Tot bon sistema de pensions té un bon equilibri entre els tres pilars: el públic, el privat col·lectiu i el privat individual. El que busca un sistema de pensions ideal és la diversificació: no es poden posar tots els ous en la mateixa cistella i Espanya els té tots posats en les pensions públiques. Si el sistema espanyol no canvia, només hi ha dues opcions: reduir les prestacions o retardar l’edat de jubilació. En qualsevol, però cas cal ajornar el moment de la retirada perquè es va a viure més anys.

- Advertisement -

No seria suficient aprofundir en les reformes paramètriques de sistema (edat de jubilació, anys que es tenen en compte per calcular la pensió …) però hi ajudaria. Atès el problema d’envelliment cal actuar en diversos fronts. Cal procurar que la gent treballi durant més anys i aquí es plantegen els ajustos en l’edat de jubilació. Alhora, cal aprimar la part pública i incrementar sobretot el pilar de plans col·lectius de pensions. I això no vol dir que s’hagin de retallar les pensions sinó que s’ha d’iniciar un camí cap a aquest reequilibri.

Per això últim el més important és educar la població, als mitjans de comunicació, anar cap a un canvi de mentalitat. L’exemple el tenim amb el canvi climàtic, per frenar-lo Governs de tot el món estan oferint dades del problema i la gent ho accepta. Els polítics espanyols han d’advertir que si es volen mantenir els estàndards de vida dels pròxims vint anys alguna cosa cal fer amb les pensions.

- Advertisement -

Malgrat els reiterats advertiments i recomanacions, Espanya segueix sense reformar el seu sistema i, ara mateix, l’important és començar. No es tracta de començar amb força, cal intentar no fer mal als treballadors propers a la jubilació ni als que ja són pensionistes. El que cal fer és enviar senyals als treballadors en actiu, tot i que la reforma en si comenci a 5, 10 o 15 anys. Abans de començar a caminar cal gatejar, i el problema amb el sistema espanyol és que encara no s’està tan sols quatre grapes.

Els polítics han de reconèixer que és una jugada a llarg termini, però malauradament la majoria d’ells opera en el curt termini. És una carrera de fons, per als propers 20 o 30 anys, i ha de ser irrellevant el color dels governs de cada moment. El primer és que els líders polítics reconeguin el problema i el posin a la seva agenda.

Malgrat que no sigui comparable, mirem Grècia: el seu sistema era insostenible i van pagar el preu. És el moment de començar a fer la reforma a Espanya, i fer-educant a la gent sobre la necessitat de canviar les coses. I així els Governs no tindran excuses.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Els treballadors del Sabadell ratifiquen l’acord que ha de permetre la sortida de 1.800 empleats de l’entitat

Els treballadors del Banc Sabadell han ratificat aquest divendres l'acord al qual van arribar ahir sindicats i entitat sobre les condicions de sortida del...

El govern espanyol assigna 401 MEUR a la Generalitat per compensar la desviació de l’objectiu de dèficit del 2019

El govern espanyol ha assignat 401 milions d'euros del Fons de Facilitat Financera a la Generalitat per compensar la desviació de l'objectiu de dèficit...

El Banc Sabadell i el BBVA tanquen les negociacions per manca d’acord i descarten la fusió

El Banc Sabadell i el BBVA han tancat les negociacions per una eventual fusió per manca d'acord i descarten així crear la segona entitat...

La Sindicatura de Comptes detecta un sobrecost de prop de 5.000 MEUR en la construcció de l’L9 entre 2002 i 2016

La Sindicatura de Comptes ha detectat un sobrecost en la construcció de l'L9 de 4.949,01 MEUR fins al 2016, un 151,5% més del previst....

L’AMB aprova un programa de 110 MEUR per impulsar la mobilitat sostenible i la transició energètica

L'AMB ha aprovat aquest dimarts el Pla de Sostenibilitat Ambiental i el Programa d'Actuacions de millora del paisatge natural i urbà. Dues inversions de...

L’Ajuntament de Barcelona conclou que la regulació dels lloguers és necessària però cal definir-ne els detalls

La comissió no permanent d'estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers de l'Ajuntament de Barcelona ha acabat la seva feina concloent que és...

Segueix-nos

672
1,349