Dilluns, 06 de febrer del 2023

La falsa promesa de la cooperativa Factoo als seus socis sancionats: “ens van vendre que tot era legal”

|

La Rocío va facturar a través de la cooperativa Factoo l’any 2015 1.300 euros i el 2016, 1.200 euros. La van donar d’alta tres mesos de 2015 i 11 mesos del 2016. Es va creure la publicitat de l’empresa, que posava èmfasi al fet de “facturar sense ser autònom” en diferents espais publicitaris. Ara però, ha de fer front a una possible sanció de la Seguretat Social que podria rondar els 5.000 euros.

Però el cas de la Rocío, no és l’únic. “Ens contacta gent de tot l’estat a través de les xarxes socials. En els darrers dies, fins i tot, arriba gent que ni tan sols s’havia assabentat de la desqualificació de Factoo com a cooperativa el mes d’agost passat i que segueixen facturant amb ells”, expliquen al Més Economia des de la plataforma Afectados por las Cooperativas.

La cooperativa acumula prop de 19.000 socis i segueix creixent tot i que des del Ministeri de Treball s’hagi assegurat que la seva activitat constitueix frau a l’entendre que els socis la fan servir per evitar donar-se d’alta com autònoms i pagar les quotes de la Seguretat Social. Inspecció de Treball va iniciar el mes d’octubre passat una investigació a l’empresa que feia d’intermediaris entre autònoms i la Seguretat Social i Hisenda, facturant les seves feines a canvi d’una comissió.

Multes i sancions

Factoo ja va rebre el passat mes de febrer una visita d’Inspecció que es va endur més de 5.000 dades de cooperatistes. “Les xifres que dóna no s’ajusten a la realitat: parlen de 70 o 80 casos i es referien a socis treballadors que havien facturat quantitats superiors al salari mínim interprofessional (SMI). Dins del grup d’afectats tenim a 380 integrants i cap d’ells ha superat el SMI. I cada dia es va sumant més gent”, detallen.

Hi ha por entre els diferents socis de Factoo investigats pel Ministeri. La cartera de Fátima Báñez activarà, segons va apuntar fa unes setmanes, que la pròxima remesa d’inspeccions arribaran multes de 600 euros al mes per als autònoms que han facturat amb la cooperativa valenciana.

“A l’estiu, quan va sortir la notícia i tots ens vam alarmar, Factoo va demanar calma. A la tardor van enviar un comunicat on asseguraven que es farien càrrec de les sancions dels socis, sempre que seguíssim uns requisits, però la realitat és que han deixat desemparats a tots els socis”. I afegeix que “molts de nosaltres hem de fer front al pago i Factoo no assumeix ni una sola sanció”.

“Ens era impossible fer front a la quota d’autònoms”

Des de la plataforma expliquen que la cooperativa ha recorregut la desqualificació i estan pendents d’una resolució judicial, i que per tant, la seva oferta d’enfrontar-se a aquestes sancions està supeditada a la decisió del jutge i això pot ser un procés llarg.

Constaten que hi ha hagut inspeccions a més cooperatives similars i que dins de la mateixa plataforma hi ha altres persones que són d’altres cooperatives però no tenen constància que hagin rebut les sancions de la Seguretat Social. “S’ha llençat la idea que Factoo és il·legal, però la resta de cooperatives d’autònoms funcionen de la mateixa manera que Factoo. Algunes fins i tot, han tancat com a cooperatives com la Cooperativa Online”.

“Factoo mai no ens va alertar sobre aquesta possibilitat. Sempre ens van vendre que tot era legal”, remarquen des de la plataforma. “Vam recórrer a aquesta cooperativa perquè ens era impossible fer front a la quota d’autònoms”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,502

Publireportatge