Diumenge 9 maig 2021

Consum obre expedients als portals immobiliaris Idealista, Fotocasa, Habitaclia, Yaencontré i Pisos.com

Les empreses s'enfronten a sancions que podrien arribar als 10.000 euros per no informar de l'índex de preus de lloguer

|

L’Agència Catalana del Consum (ACC) ha obert expedients sancionadors a Fotocasa.es, Habitaclia.com, Idealista.com, Pisos.com i Yaencontré.com per no informar els seus anuncis de l’índex de referència de preus de lloguer, tal com estableix la normativa catalana en vigor des del setembre, segons ha informat l’entitat en un comunicat. Les sancions podrien arribar als 10.000 euros d’acord amb el règim sancionador que preveu la Llei del Codi de consum. Aquesta actuació és fruit de la campanya d’inspeccions iniciada al desembre per part de l’ACC per verificar el grau de compliment de la nova Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge.

La llei estableix que l’índex de referència de preus de lloguer ha de constar en les ofertes i la publicitat que incloguin preus, així com en el contingut dels contractes. Aquest índex permet conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides. La norma, a més, fixa topalls en una seixantena de municipis declarats àrees de mercat d’habitatge tens. En aquests municipis el preu del lloguer no pot augmentar respecte al contracte anterior ni pot superar l’índex de referència de preus de la Generalitat als contractes nous dels habitatges destinats a residències permanents.

Els anuncis publicats als portals expedientats feien referència a immobles ubicats en els municipis de Badalona, Barcelona, Cardedeu, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà del Llobregat, Cubelles, Gavà, Granollers, Hospitalet del Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern, Sant Sadurní d’Anoia, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.

A part de les inspeccions realitzades d’ofici per l’Agència Catalana del Consum, també s’han realitzat inspeccions a partir de les denúncies rebudes per suposats incompliments de la normativa. En concret, des de l’entrada en vigor de la nova llei, l’ACC ha rebut 248 denúncies, majoritàriament en portals d’internet per no informar del preu de la renda segons l’índex de referència o per no incloure el preu de lloguer anterior. Precisament, aquest dimarts el Sindicat de Llogateres ha anunciat que ha presentat més de 200 denúncies a l’ACC perquè actuï contra els cercadors de pisos que no ofereixen els requisits que estableix la regulació catalana. La campanya inspectora de l’ACC continua oberta per garantir que els anuncis s’ajusten a les obligacions que marca la llei.

Segueix-nos

680
1,488