Dimecres, 19 Juny 2019

Comença el judici pels sobresous de Narcís Serra i altres exdirectius de Catalunya Caixa

La fiscalia demana fins a sis anys de presó per administració deslleial i delicte societari

|

L’Audiència de Barcelona comença a jutjar dijous l’expresident de CatalunyaCaixa Narcís Serra i l’exdirector general Adolf Todó per les retribucions a directius de l’entitat, en un judici que s’allargarà almenys fins a finals de novembre. La fiscalia demana quatre anys de presó per a 17 dels 41 acusats, entre els quals Serra i Todó, a qui atribueix dos delictes d’administració deslleial, i dos anys per als altres 24, als quals només atribueix un dels dos delictes. A més, reclama que els acusats paguin al FROB 2.568.000 euros més interessos en concepte de responsabilitat civil. La CUP, la Confederació Intersindical de Caixes i el FROB també acusen de delicte societari, i arriben a demanar fins a sis anys de presó.

El judici està previst que duri 28 sessions, fins el 30 de novembre. Aquest dijous i divendres estan previstes les qüestions prèvies, i no serà fins el dijous 11 d’octubre quan comencin a declarar els acusats, de quatre en quatre, començant per Serra i Todó. Després serà el torn d’una trentena de testimonis, més tard declararan sis pèrits.

La fiscalia acusa els exdirectius de l’entitat, ara propietat del BBVA, d’haver practicat una “irresponsable política de retribucions”. També argumenta que, tot i la “difícil situació econòmica global”, “en particular del sistema financer i especialment en aquesta caixa”, els sous dels exdirectius Adolf Todó i Jaume Massana, “no van deixar de pujar durant els anys 2009, 2010 i 2011”.

El ministeri públic sosté que a CatalunyaCaixa hi van haver “retribucions i indemnitzacions desproporcionades i alienes a la seva situació real d’insolvència”, tenint en compte, a més, que es van produir “en un entorn de greu crisi econòmica”. Així, veu “sorprenent” que, d’una banda, se subscrivissin aquests contractes i, de l’altra, “demanés la injecció de diner públic per part del FROB”.

En concret, el fiscal argumenta que hi va haver dos acords del consell d’administració, el gener i l’octubre del 2010, que van ser clarament il·legals, i entremig es va produir la fusió de Caixa de Catalunya amb Caixa de Tarragona i Caixa de Manresa, el maig del 2010, i dues injeccions del FROB per valor de quasi 3.000 milions d’euros, que suposava prop del 90% dels recursos propis del nou banc. Disset dels acusats van participar en tots dos acords, un va participar en el de gener, i 23 en el d’octubre. La sessió del gener va aprovar la proposta de la Comissió de Retribucions consistent en pujar el salari fix i el variable anual de Todó del 35 al 50%, i el de Massana del 35 al 45%. L’acord d’octubre va aprovar la pujada salarial per al 2011 del comitè de direcció. Todó va passar de cobrar 800.481 euros anuals a 812.501, i Massana de 598.428 a 610.201. Al desembre, el FROB va adquirir el 100% del nou banc amb 9.084 milions d’euros més injectats.

Publicitat

Seguiu-nos a: