Dimecres 18 maig 2022

CCOO i UGT alerten del risc de tocar la reforma laboral i proposen als partits plantejar canvis “fora” de la tramitació

Foment creu que si es tramita com a projecte de llei "el resultat serà pitjor" mentre que Pimec es mostra obert a canvis

|

Els representants catalans dels agents que van negociar la reforma laboral han reclamat als partits que no toquin el text pactat i es descarti la tramitació com a projecte de llei. En un debat organitzat pel PSC, CCOO i UGT, han alertat del “risc” de modificar el text i han proposat als partits plantejar canvis, com ara el paper del conveni autonòmic, “fora” de la tramitació. Al seu torn, Foment ha afirmat que “no es tracta del millor acord” però demana la convalidació, ja que si es tramita com a projecte de llei “el resultat serà pitjor”. Pimec ha evitat posicionar-se, i ha demanat “màxims aclariments amb alguns aspectes que queden poc definits” com ara amb les indemnitzacions dels fixos discontinus.

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha sigut l’únic que no ha descartat obrir la tramitació política i ha sigut la veu més crítica del debat amb el text final. “Demanem que sigui en acords o sigui en la tramitació, fem justícia”, ha dit. La patronal de la petita i la mitjana empresa ha lamentat que la reforma “no recupera drets per les pimes” i ho ha atribuït al fet que organitzacions com Pimec “no tenen veu pròpia en el diàleg social”, fet que ha titllat “d’anomalia” al continent europeu.

Foment, en aquest cas sí que ha negociat com a part de la CEOE, també s’ha mostrat crítica amb el contingut de la reforma, lamentant lamentat que el nou marc laboral imposi “sobrecostos injustificats”, agreugi les sancions, deixi “inoperatiu” el mecanisme de la subcontractació per la prioritat aplicativa del conveni sectorial en matèries salarials; així com el retorn a la ultraactivitat indefinida, que ha definit “una línia vermella absoluta”.

Amb tot, el director de Relacions Laborals i Assumptes Socials de Foment, Javier Ibars, ha defensat l'”abstenció responsable” de la patronal catalana, tot realçant la negociació i el consens. Encara que no sigui “el millor acord possible”, Ibars ha defensat que “tiri endavant” i es convalidi. “Si es tramita com a projecte de llei el resultat encara serà pitjor”, ha dit Ibars.

La posició de Foment, que d’inici es va mostrar contrari al text, ha sigut criticada pels sindicats que han assegurat que la patronal catalana està “descol·locada” dins els òrgans de poder de la CEOE. “S’han passat de frenada, això d’abstenció responsable no ho havia sentit mai”, ha ironitzat, el secretari general d’UGT a Catalunya, Camil Ros. Ros també ha interpel·lat els representants empresarials retraient-los que semblen “piquets” del president del PP, Pablo Casado per les seves crítiques a la reforma laboral

I és que, en general, els sindicats majoritaris han tancat files amb tant amb el “continent” com amb el “contingut” de la reforma laboral. Així, CCOO i UGT han defensat que tant la classe política com els agents socials “són dues legitimitats democràtiques que s’han de respectar”, en paraules del secretari general d’UGT. “Vull que respectin el nostre treball i la nostra legitimitat”, ha dit Ros, que ha demanat que la reforma laboral es convalidi com a decret llei no es tramiti com a projecte de llei . A banda d’esgrimir l’argument de la representativitat dels agents socials, Ros ha advertit als partits polítics que “és molt arriscat” anar a la tramitació parlamentària perquè hi pot haver “fugues” com la supressió de la ultraactivitat indefinida el 2012.

“És un acord que està macerat, sap el que toca i el que no, té una coherència. No són quatre aspectes volàtils”, ha insistit el líder d’UGT a Catalunya, que ha reclamat a la “majoria d’esquerres” del Congrés que “referendi” l’acord. En aquest sentit, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha enviat un missatge als partits que volen introduir canvis al text, pactat durant 9 mesos. “Entenc que es puguin plantejar matisos, però no canvis transcendentals”, ha dit Pacheco, que ha demanat als partits que busquin “altres mecanismes” per aconseguir les seves demandes.

A tall d’exemple, Pacheco ha dit que “per parlar del paper del conveni autonòmic, hi ha elements fora del marc de la modificació de l’Estatut dels Treballadors per donar-hi resposta” i, de la mateixa manera, el secretari general de CCOO ha dit que si es milloren les tuteles d’Inspecció de Treball es podria obtenir un resultat similar al que tenia l’autorització administrativa dels ERO, mecanisme que ha descartat que es recuperi perquè no hi és en altres països europeus.

En relació de la crítica per part d’altres organitzacions sindicals i partits pel que fa al manteniment de la retallada de la indemnització per acomidament, Pacheco ha assegurat que “un milió de contractes d’obra i servei passaran a ser indefinits”, cosa que implica que les compensacions econòmiques quan s’extingeixin pugen dels “8 als 33 dies”. “L’acord té poques fissures per qüestionar-lo”, ha conclòs el sectari general de CCOO a Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,512