Dijous 23 setembre 2021

Brussel·les veu “suficient consens” a la UE per donar suport a un nou impost mínim global a les multinacionals

La CE preveu presentar el 2023 la legislació necessària per aplicar l'acord polític que es tanqui a l'OCDE aquest estiu

|

Brussel·les veu “suficient consens” a la Unió Europea per donar suport a un nou impost mínim global per a les multinacional. Malgrat que els estats membre haurien d’acordar per unanimitat la seva implantació a la UE, fonts comunitàries asseguren que cada cop més capitals accepten la necessitat d’aquest impost. A l’espera de l’acord que es tanqui aquest estiu en el marc del G-20 i de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), la Comissió Europea preveu presentar el 2023 la legislació europea necessària per posar en marxa el nou impost a les grans corporacions. En concret, la CE farà dues directives europees per implementar els dos elements que s’estan discutint en el marc de l’OCDE: la reubicació dels beneficis de les multinacionals i la creació d’un impost mínim de societats.

El president dels Estats Units ha proposat un impost mínim del 21%, en comptes del 12,5% que s’estava discutint a l’OCDE. Des de Brussel·les han evitat pronunciar-se sobre un tipus impositiu concret perquè “no tenen competències” al respecte. Tanmateix, celebren “l’impuls polític” que ha donat la proposta de Biden i afirmen que hi ha “consens” entre els estats membre de la UE sobre la creació d’aquest impost.

“La renovació de la relació transatlàntica ofereix una oportunitat per avançar cap a una reforma fiscal global”, ha defensat aquest dimarts l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni. Ara bé, la Comissió Europea no ha revelat si està d’acord en l’impost mínim del 21% que demana Biden. “Apreciem l’ambició nord-americana, però això no significa que la discussió sobre el tipus impositiu concret s’hagi acabat”, ha avisat Gentiloni. De fet, l’italià veu “possible” arribar a un acord polític al juliol, però diu que “els detalls” del nou impost es pactaran més endavant.

Segueix-nos

680
1,491