Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dilluns 5 juny 2023

Brussel·les proposa controlar la fabricació de certs productes en temps de crisi per garantir el subministrament

La Comissió vol crear un grup assessor per detectar situacions de "contingència, vigilància i emergència"

|

La Comissió Europea ha presentat una proposta que li permeti controlar la fabricació de certs productes en temps de crisi per garantir-ne el subministrament. Així ho ha traslladat la vicepresidenta executiva de l’executiu europeu, Margrethe Vestager, qui ha subratllat la importància de preservar el mercat únic, especialment en moments crítics per a l’economia. “La covid-19 ens ho ha deixat clar; hem de mantenir el mercat únic operatiu en qualsevol moment”, ha destacat en una roda de premsa a Brussel·les. La proposta, que encara ha de ser discutida pel Parlament i el Consell, també inclou actuacions com el seguiment de les cadenes de subministrament o el fet d’exigir reserves mínimes de certs productes.

En qualsevol cas, la Comissió ha deixat clar que les decisions seran consensuades i només s’adoptaran si es detecten “amenaces” al mercat. En aquest sentit, l’executiu europeu proposa la creació d’un grup assessor format per la mateixa Comissió i representants dels diferents estats membres de la Unió Europea perquè avaluï cada situació i emeti les recomanacions pertinents.

La proposta dibuixa tres escenaris, en funció de la gravetat de les crisis: contingència, vigilància i emergència. Sota l’escenari de contingència, la Comissió i els estats membres podran reforçar les mesures de coordinació i comunicació com a mesura de prevenció.

En cas que s’identifiqui una amenaça, la Comissió podrà activar l’escenari de vigilància. Sota aquest supòsit, l’executiu europeu i els estats membres podran fer un seguiment més exhaustiu de les cadenes de subministrament, especialment sobre aquelles relacionades amb béns i serveis considerats “estratègics”.

Si l’escenari empitjora, finalment s’activaria l’emergència. Aquí, tant la Comissió com els estats membres podrien elaborar una llista de “restriccions prohibides” i autoritzar les empreses a reconvertir les seves línies de producció amb l’objectiu de satisfer les necessitats de la demanda. A més, l’executiu podria recomanar als diferents països que tinguessin un nivell mínim de reserves de certs productes.

En última instància, i només sota l’escenari d’emergència, la Comissió també es guarda el dret que les empreses acceptin comandes de forma obligatòria per a certs productes i obre la porta a accelerar la col·locació de certs productes al mercat.

Segons el comissari per al mercat únic, Thierry Breton, la voluntat de l’executiu és “no haver d’utilitzar mai aquest instrument”. “No volem monitorar la indústria”, ha reiterat, tot i que ha defensat que calia impulsar una mesura d’aquest tipus després de l’experiència viscuda durant la crisi de la covid-19. “Vam aprendre moltes lliçons […], i una d’elles és que no volem improvisar”, ha sentenciat.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,496