Dijous 24 juny 2021

Brussel·les no se’n fia d’Espanya i li recomana fer inversions amb els ajuts europeus

També li demana que mantingui una política fiscal "prudent" el 2022 pel seu elevat deute públic

|

La Comissió Europea ha recomanat aquest dimecres a Espanya que mantingui una política fiscal “prudent” el 2022 pel seu elevat deute públic, que aquest any va arribar al 120% del PIB, i que utilitzi els ajuts europeus del fons de recuperació per finançar inversions addicionals. El missatge de les autoritats comunitàries al Govern espanyol es repeteix per als estats membres del bloc amb un deute públic elevat, als quals suggereix ser curosos en la gestió dels comptes tot i que mantinguin els estímuls per reactivar la seva economia després de la pandèmia.

“Els estats membres amb un deute elevat han de fer servir el fons de recuperació per finançar inversions addicionals que donin suport a la recuperació i alhora mantenir una política fiscal prudent”, apunta l’informe que ha publicat aquest dimecres l’executiu comunitari. Això no vol dir, expliquen fonts comunitàries, que països com Espanya no hagin de fer inversions amb fons nacionals, sinó que demanen cert “grau de precaució” en aquest capítol i “donar prioritat” als ajuts que preveu el pla anticrisi de la UE.

Amb les regles fiscals europees encara suspeses, Brussel·les ha optat per enviar missatges “qualitatius” a les capitals del bloc, en comptes d’establir objectius concrets per a la reducció del dèficit i el deute, com feia habitualment abans de la pandèmia. A grans trets, Brussel·les continua recomanant mantenir els estímuls el 2022 i demana als governs que evitin una retirada “prematura” dels suports, que podria perjudicar i endarrerir la recuperació. Les autoritats comunitàries calculen que el tots els països del bloc hauran recuperat el PIB previ a la crisi a final del 2022, tot i que a un ritme desigual.

Segueix-nos

680
1,491