Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dilluns 5 juny 2023

Brussel·les investiga si la compra d’Air Europa per Iberia afecta la competència

Les dues firmes pugnen "directament" a diverses rutes, i en algunes són les úniques que ho fan

|

La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dimarts una investigació “en profunditat” per examinar la proposta d’adquisició d’Air Europa per part d’IAG, la companyia propietària d’Iberia. A la CE li “preocupa” que l’operació “pugui reduir” la competència als mercats de transport aeri de passatgers en les rutes espanyoles i en les internacionals amb origen i destinació a Espanya, atès que Iberia i Air Europa són operadors principals a l’Estat. En un escenari de recuperació fràgil post pandèmia, “és important vetllar” perquè es faci en un entorn “competitiu” que “preservi una capacitat d’elecció suficient” per als usuaris, ha afirmat Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva responsable de la política de competència.

IAG i Air Europa són, respectivament, la primera i la tercera companyies aèries de l’Estat i ambdues exploten una xarxa de rutes internes espanyoles, així com de rutes de curta distància entre Espanya i altres països de l’Espai Econòmic Europeu o de fora de la Unió Europea i de rutes de llarga distància entre Espanya i Amèrica. La investigació de mercat preliminar de la CE ha revelat que les dues companyies competeixen “directament” a diverses rutes entre Madrid i els EUA i l’Amèrica Llatina, així com en diverses rutes estatals i de curta distància.

En concret, la preocupació de la Comissió és que l’operació pugui reduir “significativament” la competència a setanta parells de ciutats d’origen i destinació dins d’Espanya i cap o des d’aquest país, entre les quals ambdues companyies ofereixen serveis directes. En diverses rutes, són les dues úniques empreses que les exploten. La CE també ha constatat que la competència d’altres companyies aèries, ni tan sols les europees de baix cost, seria “insuficient” en aquests mercats.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,496