Diumenge 9 maig 2021

Brussel·les busca l’aliança amb Biden per reformar l’OMC però veu “prioritari” un acord amb la Xina

La CE vol augmentar "l'autonomia estratègica" en comerç per estar preparada davant el "creixent unilateralisme"

|

La Comissió Europea busca l’aliança amb el president dels Estats Units, Joe Biden, per reformar l’Organització Mundial del Comerç (OMC), però alhora considera que l’acord comercial i d’inversions amb la Xina és també “prioritari”. En un pla per revisar la política comercial, l’executiu europeu aposta per potenciar “l’autonomia estratègica oberta” per estar preparat davant el “creixent unilateralisme” i “incertesa global” en comerç. En l’estratègia, la Comissió Europea remarca el seu compromís amb el multilateralisme, però aposta per avançar cap a “l’autonomia estratègica oberta” per poder “defensar els seus interessos” i “fer complir els seus drets” en un context de creixents tensions geopolítiques.

Segons fonts comunitàries, l’administració de Biden és una oportunitat per “avançar més ràpid” en la reforma de l’OMC, una qüestió que la Comissió considera prioritària. Amb tot, les mateixes fonts avisen que es volen “preparar per a totes les eventualitats”. “No ho estem posant tot en la cistella de Biden”, apunten fonts comunitàries sobre la seva estratègia, que apunten que vol mirar més enllà del Estats Units.

Pel que fa a la Xina, la Comissió Europea aposta per “construir unes regles més justes” a través d’acords “basats en regles” que portin Pequín a assumir “majors obligacions” en comerç internacional. D’altra banda, el pla de l’executiu europeu també preveu reforçar les relacions comercials i d’inversions amb els països veïns, especialment del nord ‘Àfrica i els Balcans Occidentals.

Segueix-nos

680
1,488