Dijous 27 gener 2022

Brussel·les avisa a Espanya que inverteixi amb “prudència” per garantir la sostenibilitat de les finances públiques

La CE torna a alertar de "desequilibris" econòmics i veu amb "preocupació" la segmentació del mercat laboral espanyol

|

La Comissió Europea manté Espanya entre els estats amb “desequilibris” econòmics i reclama mantenir inversions que donin suport a la recuperació però amb “prudència” fiscal. En el paquet del Semestre Europeu de tardor, l’executiu comunitari recomana a tots els països mantenir la inversió pública, però, en el cas dels que tenen deutes elevats com Espanya, els demana “prudència fiscal” i utilitzar els fons europeus per a les inversions. Després d’analitzar l’esborrany de pressupostos per al 2022, Brussel·les veu “grans reptes de sostenibilitat” per a Espanya i considera que tenen una política fiscal contractiva però mantenen la inversió. Sobre el mercat laboral, Brussel·les continua veient amb “preocupació” la segmentació del mercat laboral.

Amb un deute que la Comissió Europea preveu que sigui del 120,6% del PIB aquest any i que es mantingui per sobre del 116% els pròxims dos anys, el document recomana a Espanya impulsar “mesures pressupostàries de qualitat” i l’insta a “revisar l’ús, eficàcia i adequació de les mesures de suport i estar preparat per adaptar-les si és necessari a les circumstàncies canviants”. Sobre el pressupost d’Espanya, menys expansiu que el d’altres països, fonts comunitàries argumenten que és més contractiu perquè el govern espanyol va impulsar més mesures durant el 2020 i el 2021 que la majoria d’estats del bloc comunitari.

En l’informe, Brussel·les avisa també Espanya de l’elevat deute exterior i privat, ambdós empitjorats durant el 2020. Pel que fa al deute d’empreses i llars, l’executiu comunitari alerta que ha augmentat al 146% del PIB, per sobre del límit 133% fixat. Pel que fa al sector bancari, la Comissió Europea adverteix que la capitalització continua sent baixa i que la rendibilitat s’ha mantingut “persistentment baixa i esdevingut negativa el 2020”. A més, avisa que els préstecs morosos poden augmentar.

Espanya està juntament amb Croàcia, França, Alemanya, Irlanda, els Països Baixos, Portugal, Romania i Suècia entre els països amb “desequilibris” fiscals, mentre a Xipre, Grècia i Itàlia l’executiu comunitari veu “desequilibris excessius”. Pel que fa a l’àmbit social, la Comissió Europea considera que Espanya es troba en una “situació crítica”, segons el seu indicador. Això s’explica per l’augment de l’atur l’últim any, però també per l’augment de treballadors pobres. Segons dades de la Comissió Europea, Espanya és l’estat comunitari on més ha augmentat la taxa de treballadors pobres el 2019 en comparació amb el 2010.

Brussel·les vol reduir deutes amb creixement
Sobre la reducció del deute i en el marc de la revisió de les regles de dèficit i deute comunitàries, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha dit en la presentació de les conclusions del paquet que cal que el “camí” per disminuir el deute sigui “realista”. “Hem de trobar una manera per assegurar que la reducció del deute sigui creïble i que no perjudiqui la recuperació”, ha assegurat Dombrovskis. Al seu torn, l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha subratllat que “la reducció del deute no ha de ser contradictòria al creixement”. “Sense creixement les nostres economies no poden reduir el deute”, ha dit Gentiloni, que ha demanat “solucions realistes” als deutes elevats.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,501