Dijous 22 abril 2021

Brexit, dia 1

|

Redacció

La primera ministra britànica, Theresa May, iniciarà avui formalment el procés per abandonar la Unió Europea,  i posarà en marxa un complex procés de negociació que es pot allargar fins al 2019. L’ambaixador britànic a Brussel·les, Tim Barrow, entregarà avui al president del Consell Europeu, Donald Tusk, una carta signada per May que activa l’article 50 del Tractat de Lisboa. S’espera que, simultàniament, la líder conservadora es dirigeixi al Parlament per demanar a tots els diputats que “s’uneixin” per ajudar-la durant el procés de divorci europeu.

“Quan m’assegui a la taula de negociacions durant els propers mesos, representaré a totes les persones del Regne Unit: grans i joves, rics i pobres, de les ciutats, municipis i del camp i de totes les vil·les. I sí, també a aquells ciutadans de la Unió Europea que hagin convertit aquest país a casa seva”, explicarà May, segons recollia The Guardian. Segons el rotatiu, la primera ministra britànica es va posar en contacte ahir amb diversos polítics europeus per garantir que Gran Bretanya seguirà sent un aliat del bloc comercial.

Malgrat tot, l’estament polític britànic es mostra profundament dividit per la decisió d’abandonar la Unió Europea. Els contraris al Brexit creuen que a partir d’ara s’imposarà “la realitat” i els ciutadans començaran a ser conscients de l’error comés. El polític conservador Michael Heseltine, membre dels governs de John Major i Margaret Tatcher, qualificava la separació de “la pitjor decisió presa en temps de pau per cap govern de la postguerra”. De manera similar, l’anterior viceprimer ministre del país, Nick Clegg, creia que la decisió revelaria “dures realitats”. Tot i això, el líder del partit d’exterma dreta Ukip, Nigel Farge, assegurava que es tractaria “d’un dia molt feliç”.

Cost incert

Gran Bretanya i la Unió Europea tenen ara dos anys per arribar a un acord sobre com efectuar la separació efectiva. Els representants europeus han reiterat que no volen “castigar” a Gran Bretanya per la decisió, però el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja ha assegurat que Londres haurà d’abonar uns 60.000 milions d’euros a la Unió Europea per compromisos adquirits amb el bloc.

Diversos estudis ja han avisat de la complexitat del procés. Un document intern del govern britànic, filtrat a la premsa del país, revelava que l’executiu hauria de fitxar fins a 30.000 nous funcionaris. D’altra banda, un estudi del rotatiu The Guardian anunciava que un Brexit dur com el que defensa May, que no permeti al Regne Unit seguir al mercat únic, podria costar als productors britànics un cost de 7.000 milions d’euros en aranzels.

Segueix-nos

680
1,474