Diumenge, 26 Gener 2020

La Caixa de solidaritat rumia si cobrir Santi Vila per Sixena

El Govern demana al Bisbat de Barbastre que s'inhibeixi en la reclamació de l'art del Museu de Lleida

|

Segons informa el diari El Món, els responsables de la Caixa de Solidaritat estan valorant atendre la petició de l’exconseller de Cultura Santi Vila de fer-se càrrec de la fiança que li ha imposat el jutjat número 3 d’Osca per desobediència per no haver lliurat a l’Aragó les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida quan ja hi havia una ordre judicial en ferm.

És inevitable fer la comparació amb el seu successor en el càrrec, Lluís Puig, a qui sí que se l’ajudarà en la fiança. Les quantitats, però són significativament diferents. A Vila se li demanen 216.000 euros mentre que, a Puig, 88.000. Això és així pel temps que cada un d’ells va estar al càrrec de Conseller de Cultura.

És evident que Santi Vila va resistir-se molt més temps a l’entrega de les obres d’art i també es valora que segons han dit des de la Caixa de Solidaritat, l’exconseller encara no ha rebut cap ajut ni quan estava el judici del procés en marxa.

Tot i reconèixer que “Hi ha un debat intens, entre els que consideren que hi té tot el dret i els que no ho veuen tan així” dels de la Caixa de Solidaritat afirmen que “Tenim més problemes que no pas la decisió d’en Vila, com ara les quantitats que preveiem que s’hauran d’afrontar si els processos al Tribunal de Cuentas continuen endavant”. En qualsevol cas demanen respecte al que es decideixi que serà portat en total discreció.

El Govern demana al Bisbat de Barbastre que s’inhibeixi

Paral·lelament, el Govern ha demanat al Bisbat de Barbastre que s’inhibeixi en la reclamació de l’art del Museu de Lleida. Un informe jurídic, presentat a l’executiu, sosté que el tribunal aragonès contravé les competències de patrimoni cultural de la Generalitat. El plantejament d’un conflicte jurisdiccional per part de la consellera de Cultura ha deixat en suspens el trasllat de 111 peces d’art de parròquies de la Franja de Ponent que reclama el bisbe de Barbastre al Museu de Lleida.

El 7 de gener, el Jutjat de Barbastre va admetre a tràmit l’escrit de requeriment d’inhibició presentat pel Govern i va deixar en suspens el lliurament dels béns deixant la decisió final en mans de la sala especial de conflictes del Tribunal Suprem espanyol.

El jutjat de Barbastre va dictar el 10 de desembre una sentència que demana el lliurament immediat a les parròquies aragoneses de 111 béns procedents de la Franja que es troben al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.

El 18 de desembre de 2019, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, en nom del Govern, va presentar escrit de requeriment d’inhibició davant del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre.

El 7 de gener, el jutjat de Barbastre va admetre a tràmit l’escrit, de manera que ha quedat en suspens l’execució de la sentència que obliga al lliurament de les obres del Museu de Lleida a les parròquies aragoneses. La decisió final quedarà en mans de la sala especial de conflictes del Tribunal Suprem espanyol.

 

Publicitat

Seguiu-nos a: