Dissabte 16 octubre 2021

Blackmirror es fa realitat a la Xina: els ciutadans amb mala reputació tindran prohibit viatjar en transport públic

|

Els Xinesos amb una mala reputació social, tindran prohibit comprar bitllets d’avió i bitllets de tren en classe business, la sanció tindrà una durada d’aproximadament un any. El motiu? Un baix nivell de consideració social, aquesta mesura, proposada per la Comissió de Reforma i Desenvolupament Nacional de la Xina començarà a entrar en funcionament a partir de maig. Segons explica el web de la Comissió,

“[A] més d’un milió de Xinesos se’ls ha denegat el transport aeri i més de 3 milions han quedat exclosos d’agafar tren dormitori i tren bala, degut a un crèdit baix en el seu estatus social”

La Xina va començar a impulsar el Social Credit System SCS (o Sistema de crèdit social) el 2014, i va crear una base de dades online, on “la gent i empreses honestes són honorades, mentre que els que tenen un crèdit pobre, com per exemple deutors en fallida, i gent que no pagui impostos, estaran en una llista negra.” Segons Reuters, la mesura està en línia amb el pla del President Xi Jinping, per construir un sistema de crèdit social basat en el principi de “un cop perds la confiança, quedes restringit per sempre.”

Tanmateix, no només queden penalitzades les faltes financeres, també entra en el barem el que un ciutadà compra, diu, o fa. El que es pretén avaluar: quin tipus de ciutadà ets? La resposta és una xifra, que fa mitjana amb l’avaluació del comportament del ciutadà en diferents aspectes de la seva vida. Segons reporta Business Insider, si compres massa videojocs, pots ser considerat mandrós, si compres bolquers pel nadó, se’t veu com un pare responsable; els que tinguin un bon rànquing, tenen els beneficis de, per exemple, llogar bicicletes sense pagar dipòsit, o passar al davant de cues d’hospital i pagar-ne les factures un s’és donat d’alta. El software que dona la dada és Sesame Credit, i un 15% dels usuaris del portal de cites Baihe escullen ensenyar la seva puntuació per mostrar que són un bon partit.

Quines són, exactament les restriccions com a resultat d’un crèdit baix? Segons la llei Xinesa:

  • Comprar un bitllet de tren o avió
  • Estades a hotels o restaurants de luxe
  • Restriccions a les agències de viatge
  • Restringir els pares d’apuntar als fills a escoles d’elit
  • Comprar assegurances per cotxes de luxe
  • Compra de cases/pisos nous, cotxes o béns de consum no necessaris per treballar

Aquesta mesura, aixeca reserves bastant obvies. Per exemple, si un propietari d’empresa vol desafavorir a un treballador o treballadora, podria influenciar el seu crèdit fent-lo fora de l’empresa. Això faria més dura la lluita contra l’assetjament sexual o les injustícies salarials. Un altre exemple, com quedaria el crèdit d’un treballador que decideix fer vaga? O d’un ciutadà que no està d’acord amb una iniciativa governamental, i es decideix manifestar? El que queda clar, és com d’afectada quedarà la reputació dels activistes tibetans. Per altre banda, això també pot provocar que l’Estat, de manera arbitrària baixi o penalitzi, a ciutadans, per motius peregrins.

Per altre banda, també pot provocar que hi hagi un mercat negre de crèdit. És a dir empreses dedicades a augmentar artificialment aquest crèdit. Per altre banda, els ciutadans que no siguin acceptats per l’Estat, buscaran alternatives, per exemple, al transport, fent que hi hagi una alça en el mercat negre del transport no regulat.Com creixerà la creativitat xinesa, si els treballadors que s’atreveixin a trencar els tabús, o proposar maneres alternatives de fer les coses, seran acomiadats i tindran menys “crèdit social”?

En definitiva, s’aprofundeix en la creació de classes. On els que tenen un crèdit alt s’ajuntaran amb d’altres que també el tinguin. I els que el tinguin baix, es veuran forçats a anar amb d’altres que el tinguin baix. Tot i que les restriccions només durin un any, aquest tipus d’impediment poden ser barreres per millorar una mala situació, i convertir-la de conjuntural, a estructural. Fer-ne un naufragi d’una via d’aigua.

Antenció, Spoiler de Blackmirror

Antenció, Spoiler de Blackmirror

La mesura adoptada pel govern Xinès, recorda a l’episodi de Blackmirror, anomenat Nosedive, on una noia, Lacie Pound viu en un sistema social on tenir una bona percepció dels demés, ajuda a pujar a nivell social i laboral. La noia en qüestió vol agafar un vol, però el seient que busca és exclusiu per persones amb una puntuació més alta de la que ella té en aquell moment. Seguidament es discuteix amb la dependenta que expèn els vols, i Pound és multada amb un punt menys en el seu crèdit. Cosa que fa que no pugui accedir a serveis de més qualitat.

El que semblava ficció, ja és una realitat.

Segueix-nos

680
1,487