Dilluns, 06 de febrer del 2023

Barcelona demana “tots els esforços” per evitar la vaga de neteja i escombraries: “Hi ha temps per a l’acord”

L'Ajuntament crida a la ciutadania a treure el mínim de brossa indispensable en cas que no hi hagi entesa

|

L’Ajuntament de Barcelona demana que es facin “tots els esforços possibles” per evitar la vaga convocada pels treballadors del servei de neteja i escombraries de la ciutat entre el 24 i el 29 d’abril a la nit. En una atenció als mitjans aquest dijous, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia Janet Sanz s’ha mostrat confiada que “hi ha temps per a l’acord” i ha defensat que és necessari per a la ciutadania, els treballadors i les empreses. En cas que no hi hagi una entesa per evitar la vaga, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ja ha avançat que l’Ajuntament demanarà a la ciutadania que tregui el mínim de brossa indispensable.

Per ara, el consistori ja ha traslladat una proposta de serveis mínims a la Generalitat, que ha d’escoltar a totes les parts abans de decretar-los i hauria de fixar-los en les properes hores. Badia espera que es tinguin en compte especialment equipaments com mercats, escoles o hospitals. Quan només queden tres dies per a l’inici de la vaga convocada, Sanz ha explicat que des del govern municipal ja han “exigit” tant a les empreses com als treballadors que facin tots els esforços per evitar l’aturada. “La ciutat es mereix que no hi hagi aquesta vaga”, ha afirmat durant l’atenció a mitjans.

De moment, ha matisat Sanz, el consistori no ha rebut cap petició de les empreses o els treballadors del servei en relació a la vaga, si bé ha obert la porta: “Que es tanqui l’acord i ens traslladin allò que necessitin de l’Ajuntament”. En qualsevol cas, també ha aclarit que es tracta d’una negociació o conflicte laboral entre dues parts i que per tant el procediment segueix el seu curs habitual, hi ha un equip de mediació i el consistori no hi juga cap paper.

El que sí que han fet ja des de l’Ajuntament és traslladar a la Generalitat una proposta perquè els serveis mínims que es decretin tinguin en compte especialment equipaments o zones sensibles, així com les àrees on hi ha el servei de recollida d’escombraries porta a porta perquè es garanteixi la salubritat “de forma correcta”. En aquest sentit, Badia ha apuntat que esperen conèixer el més aviat possible els serveis mínims per anticipar situacions que es poden donar. Tot i que no ha revelat els detalls de la proposta, sí que ha afegit que es basa en tres conceptes: salut i salubritat, covid i afectacions viàries.

D’altra banda, també esperen la col·laboració ciutadana. “Reciclem i traiem el mínim indispensable”, ha dit en relació a abocar les bosses de brossa als contenidors. De fet, ha instat a “esperar” a treure les bosses tant com es pugui durant els dies que duri la vaga. “Entenem que en cada cas i cada casa hi haurà una situació particular però això farà que tinguem menys desbordaments”, ha indicat.

Al seu torn, el titnent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat s’activaran diversos serveis municipals, com la Guàrdia Urbana, Protecció Civil o les àrees de mobilitat, transport i comerç de l’Ajuntament, que es coordinaran des del mateix diumenge per impedir arribar a situacions “complicades”.

La vaga l’ha convocat el sindicat UGT, majoritari, amb el suport de CCOO, i des d’aquest dijous també de la CGT. Els aproximadament 4.000 empleats del servei d’escombraries i neteja de la ciutat volen protestar així pel fet que les quatre empreses contractades per l’Ajuntament no els han actualitzat el sou segons l’IPC des del 2018. La vaga afectaria la neteja dels carrers, la recollida d’escombraries i la neteja de fonts i clavegueram i seria la primera des del 1982.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,502

Publireportatge