Dilluns 27 juny 2022

Aragonès defensa que Catalunya pugui produir xips per a Europa i diu que es treballen les “aliances” per fer-ho possible

El president de la Generalitat veu en l'autoconsum una alternativa a "tenir el país ple de línies d'alta tensió"

|

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat l’oportunitat que pot tenir Catalunya amb la producció de microxips, tenint en compte que a Europa no hi ha un sistema propi i que la fabricació es concentra a Taiwan, la Xina i Corea del Sud. Concretament, ha detallat que el país compta amb un supercomputador i base industrial i que s’estan “treballant les aliances a nivell europeu” per mirar d’aconseguir fer realitat el projecte. En un context d’encariment del preu de l’energia i les matèries primeres, tema que centra part del debat de la 32a Trobada Empresarial al Pirineu que es duu a terme a la Seu d’Urgell amb 600 inscrits, Aragonès ha defensat l’autoconsum com a alternativa a “tenir el país ple de línies d’alta tensió”.

Aragonès, ha defensat la necessitat de reindustrialitzar el país “en clau verda i digital” i ha dit que aquesta voluntat es reflecteix tant als pressupostos de l’any que ve com en la presentació de 27 projectes “estratègics” als fons europeus Next Generation. També ha assegurat que veu clau una sortida de la crisi sanitària de la covid-19 de la mà del sector industrial i aplicant un criteri d’equilibri territorial.

El president de la Generalitat ha detallat que el sector automobilístic i el carni s’hauran de transformar en els pròxims anys per poder tirar endavant amb el procés de transició verda. Sobre el primer, ha dit que volen conservar “tota la cadena de valor”, tot impulsant la formació, producció, fabricació de bateries i distribució. Mentre, en l’àmbit agroalimentari ha defensat, entre d’altres, el desenvolupament de conreus de proteïnes vegetals, com ara la soja. Finalment, ha conclòs que tot plegat és la “llavor” per, d’aquí deu anys, poder situar Catalunya com a una regió “líder industrial a nivell europeu”.

El màxim mandatari de l’executiu català ha afirmat que aposten per l’energia pública com a eina per “assumir la quota de responsabilitat del Govern com al propietari més gran de sostres del país”. Així, ha dit que es vol apostar per implantar panells d’energia solar a les teulades d’escoles, instituts i edificis administratius titularitat de la Generalitat, tot i ser conscients que el retorn de la inversió “no és el mateix” que el d’un parc solar instal·lat en terrenys agrícoles.

Aragonès també ha defensat la col·laboració amb les petites companyies elèctriques en el camí cap a la potenciació de l’autoconsum. En aquest sentit, ha conclòs que concentrar la producció energètica en determinats territoris pot “desertitzar” altres sectors i, per tant, minimitzar l’esforç per la diversificació econòmica. El president també s’ha referit també a la “manca de talent” que, ha dit, hi ha al sector industrial i el dels serveis. Sobre aquesta problemàtica, ha afirmat que, en una dècada, cal passar d’un 20 a un 40% de persones titulades en Formació Professional.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,524