Setmanari digtal d'economia

Dissabte 1 octubre 2022

Allau de reaccions i càlculs de l’impacte de la reducció de l’IVA de la llum del 10 al 5%

Els tècnics d'Hisenda avisen que la rebaixa de l'IVA a la llum costarà fins a 460 MEUR

|

La mesura més vistosa del decret anticrisi anunciar pel gobierno ha estat la rebaixa de l’IVA de la factura de la llum, del 10 al 5%, vist que l’impacte del topall del gas no s’ha notat. A partir d’aquí han plogut les reaccions i els càlculs del que realment significa deprés que ja s’obrís la polèmica al congrso mateix amb grups parlamentaris dient que és un pedaç (ER%C) més o els que han dit (PP) que “nosaltres ja ho havíem proposat abans”.

TERESA RIBERA
La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera hi ha dit la seva en estimar que el topall al preu del gas ha suposat un estalvi d’entre 25 i 30 euros el MWh en l’última setmana. Per a ella, ha estat una “bona mesura inclús en les pitjors circumstàncies”

HISENDA
El Ministeri d’Hisenda ha xifrat en 600 milions d’euros el trimestre l’estalvi que suposa la rebaixa de l’IVA de la llum al 5% en la factura del conjunt dels consumidors. Fonts del departament de María Jesús Montero han explicat que l’estalvi assoleix els 1.800 milions d’euros amb la resta de mesures, en referència a la pròrroga de la rebaixa de l’impost especial sobre l’electricitat i la suspensió de l’impost sobre el valor de la producció elèctrica. “Espanya es converteix en el país amb l’IVA de l’electricitat més baix de la Unió Europea”, subratllen les mateixes fonts. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres al matí que el decret de pròrroga de les mesures anticrisi inclourà aquesta rebaixa.

IMPOST A LES ELÈCTRIQUES
Una altra mesura dins del mateix paquet seria crear un impost a les elèctriques. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha confirmat que es farà, però no ha concretat com ni quan s’aplicarà. “La decisió està presa i comunicada”, ha dit Rodríguez aquest dimecres en una entrevista a La Sexta. La portaveu de l’executiu espanyol ha defensat que “aniria bé que les empreses energètiques fessin l’esforç de contribuir amb el seu país”. “No hi ha ciutadà que en aquest moment entengui aquests desorbitats beneficis”, ha insistit Rodríguez, que ha dit que l’impost es crearà “de la millor manera possible en el menor temps”.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha afirmat en una intervenció al curs de l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE) que “la visió del govern és única i està clara” sobre aquesta qüestió. “Hem de gravar els beneficis extraordinaris de les companyies energètiques” i s’està treballant a determinar “quin és l’instrument legal més adequat per assolir l’objectiu”.

FACUA
L’associació de consumidors Facua no ho veu clar i ha criticat al govern espanyol per limitar el seu pla “anticrisi” pel preu de la llum a rebaixar l’IVA de l’electricitat del 10 al 5%. Segons l’entitat, és necessari incrementar els impostos a les companyies elèctriques. “Facua considera inacceptable que el Govern torni a prendre mesures que passen per reduir la recaptació per a l’erari públic, absolutament essencial per mantenir i pagar l’estat del benestar”, apunta l’associació, que assenyala al PSOE com a responsable d’aquesta decisió.

Segons l’entitat, l’anterior baixada de l’IVA de l’electricitat va quedar “anul·lada” a causa del continu alça del preu de la llum, una circumstància que es podria tornar a repetir ara. “Les mesures han de passar per retallar els descomunals beneficis de les companyies elèctriques mitjançant impostos que precisament serveixin per retornar part dels ingressos a les arques públiques, en benefici de tots els usuaris”, apunta Facua.

En una nota de premsa difosa després de conèixer-se les noves mesures, l’entitat acusa el PSOE “d’ajornar la decisió” de crear aquests impostos. “Les mesures del govern se centren a retallar la recaptació, però no els beneficis descomunals de l’oligopoli. Es pot fer molt més”, ha denunciat el secretari general de Facua, Rubén Sánchez.

BONIFICACIÓ ALS COMBUSTIBLES
D’altra banda, Rodríguez ha confirmat que el decret de mesures anticrisi que es prorrogarà dissabte en el Consell de Ministres extraordinari allargarà la bonificació de 20 cèntims al combustible i que es continuarà aplicant a tots els usuaris. Unides Podem reclama que es faci una diferenciació segons el nivell de renda.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,516

Publireportatge