Redacció
L’economia catalana va consolidar la seva recuperació econòmica durant el 2016, i el seu PIB es va situar a nivells superiors als dels anys previs a la crisi econòmica. Així ho explica el nou Informe Territorial de la Demarcació de Barcelona, una publicació elaborada conjuntament per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, que fa balanç de l’evolució econòmica de la província.
“Les dades de mercat de treball confirmen el 2016 com el millor any des de l’inici de la crisi”, va destacar el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, durant la presentació de l’estudi, el dimarts passat. De manera similar, el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, destacava que la millora es pot observar “sobretot en el nombre d’empreses que ha augmentat des del 2013 en més de 13.000 (+7,6%); els ocupats registrats que han augmentat en més de 200.000 persones (+10,3%); i els aturats registrats que han disminuït en aquests tres anys en més de 132.000 persones (-28,6%)”. En general podem dir que estem en el camí d’una recuperació que es consolida i avança ferma”, assegurava Castells.
Durant el 2016, el nombre d’empreses de la demarcació va augmentar un 2,5%, mentre que la població aturada registrada queia en un 12,5%. El creixement dels llocs de treball va ser superior entre els assalariats, amb un 4,6%, que entre els autònoms, amb un 1,1%. La tendència a l’alça es va registrar en tots els grans sectors econòmics, i a totes les comarques barcelonines.
El sector serveis, que va créixer un 4,1% respecte a l’any passat, va ser un dels principals impulsors de les afiliacions segons seu de l’empresa, amb una aportació neta del 82% de les noves afiliacions a la demarcació. Les afiliacions a la indústria creixien un 2,8% respecte a l’any anterior i l’agricultura un 0,8%, mentre que la construcció va destacar per ser el sector on més han crescut les afiliacions en termes relatius per segon any consecutiu: el 6,1%. Pel que fa als subsectors, hi va haver un creixement dels llocs de treball en la gran majoria de branques (en 67 branques d’un total de 88), però les cinc que van créixer més en termes absoluts pertanyen al sector terciari (serveis de menjar i begudes, comerç al detall, serveis de tecnologies de la informació…). D’entre les pèrdues de llocs de treball destaca, una vegada més, la mediació financera.
Millora en l’ocupació
La província va superar els 2,2 milions d’ocupats a la província el 2016, registrant millores en totes les comarques. Osona, amb un 5,6%; el Baix Llobregat, amb un 5,4%; i el Garraf, amb un 5%, van encapçalar la creació de llocs de treball durant el 2016.
D’altra banda, Barcelona va experimentar una reducció del 12,5% en el nombre d’aturats, encadenant quatre anys consecutius de davallades. Malgrat tot, l’informe apunta que el nombre total de parats, de 330.725 persones, és encara elevat. La taxa d’atur se situava a finals de l’any anterior al 12,6%, dos punts menys que el 2015. El descens més important s’ha produït a les comarques d’Osona i el Baix Llobregat (-14,1% en els dos casos), mentre que les caigudes més moderades s’han produït al Vallès Occidental (-11,1%) i Maresme (-11,3%).
Rècord en el nombre de turistes
Un altre punt que destaca l’estudi és que el nombre de turistes que han visitat les comarques de l’entorn de Barcelona (totes les de la demarcació a excepció del Barcelonès) es va situar en màxims històrics el 2016. Les onze comarques barcelonines van registrar un total de 4.704.554 turistes, un 16,6% més que l’any anterior, i fins a 13.552.214 pernoctacions, un 7,9% més que el 2015.
Incloent el Barcelonès, el nombre de viatgers ha augmentat en un 9,6%, i en un 6,4% en pernoctacions. La xifra total de turistes es va situar en 12.557.799 visitants. La recaptació total de la taxa turística va situar-se en 6,31 miliions d’euros.