El Suprem confirma la retroactivitat total d’una clàusula sòl

0
La façana del Tribunal Suprem, a Madrid. ACN

ACN i agències

El ple de la Sala Civil del Tribunal Suprem ha adaptat la jurisprudència sobre la retroactivitat total de les clàusules sòl a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del desembre passat , al confirmar una sentència de l’Audiència de Barcelona, que acordava la retroactivitat total d’una clàusula d’aquest tipus cobrada pel BBVA.

El Suprem modifica així la seva sentència anterior sobre la pràctica, que fixava el retorn de tot allò pagat de més a partir del 9 de maig del 2013, i no des de l’inici del contracte. Per contra, el TJUE va dictaminar el desembre passat el retorn íntegre.

El Suprem ha rebutjat que en aquest cas concorri “la cosa jutjada”, com proposava el banc, i ho fa, segons argumenta, a partir de la jurisprudència de la Sala Primera del mateix tribunal, del Tribunal Constitucional (TC) i del TJUE. També considera que aquest cas és una “acció individual i no col·lectiva”, i que la clàusula motiu de judici era “diferent de les examinades” per la setnència del suprem del 9 de maig del 2013. A més, recorda que l’entitat que va contractar el crèdit no va ser el mateix BBVA, sinó la Caixa de Manlleu. A més, el Suprem també ha rebutjat plantejar qüestions prejudicials al TJUE, tal com demanava l’entitat bancària.

FER UN COMENTARI