L’IPC augmenta un 3,1% el gener, impulsat per la factura elèctrica i el combustible

0
ACN

Redacció

La inflació a Catalunya es va situar en un 3,1% el gener passat, més d’un punt per sobre de l’IPC del desembre anterior, i en línia amb el fort augment dels preus a tot l’estat espanyol, segons dades fetes públiques avui per l’Institut Nacional d’Estadística. La pujada es deu principalment a les variacions en els preus de les despeses de vivenda, afectats per l’encariment del gener de l’electricitat, i que s’incrementen un 7,4%, i del transport, que registra una alça del 7,6% a causa de l’apreciació dels hidrocarburs. Es tracta de la taxa més alta des del febrer de 2013

Publicitat

A nivell estatal, l’IPC es va situar en un 3%, el nivell més elevat des de l’octubre de 2012. La taxa d’inflació subjacent, que exclou els preus dels aliments no elaborats i els productes energètics, se situa en un 1,1%.

Menor poder adquisitiu

El fort increment dels preus suposarà una nova pèrdua de poder adquisitiu pensionistes i assalariats, que han experimentat un augment molt menys significatiu en les seves percepcions. El govern va fixar una pujada de les pensions del 0,25% el 2017, quasi un punt per sota de la inflació prevista pel 2017, de l’1,1%. A la vegada, els sous dels convenis col·lectius augmentaven un 1,06%, una millora que ja sembla insuficient davant l’incement de gener.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here