L’expresident de l’organització d’Inspectors d’Hisenda, avergonyit per la persecució fiscal als col·lectius més dèbils

0
Contribuents de l'Agència Tributària esperen el seu torn a la delagació del Passeig Josep Carner. ACN

Redacció

Hisenda dedica masses recursos a perseguir “petits fraus i errors” de joves, gent en situació laboral precària o jubilats, mentre que no presta prou atenció a formes de frau fiscal més complexes. Aquest és el diagnòstic que ha ofert l’expresident de l’Organització Professional d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat, José María Peláez, durant unes jornades organitzades per UGT sobre justícia social i fiscalitat. En declaracions recollides per Europa Press, Peláez ha lamentat que s’hagi creat una amnistia fiscal per als grans evasors, mentre que es segueix perseguint “massivament” als col·lectius més dèbils.

Publicitat

Peláez ha recordat, per exemple, que Hisenda ha emès “milers de requeriments” a treballadors de la neteja per a fer-los obligar pels seus “fabulosos sous”, sense disposar de dades sobre el nombre d’hores reals cobrades per aquests empleats. De manera similar, ha criticat la pràctica de reclamar als jubilats que paguin els impostos corresponents a les petites pensions percebudes per les seves estades laborals a l’estranger, que sovint no poden assumir. El funcionari admet que es tracta de reclamacions legals, però les posa en dubte pel principi d’eficàcia i “sentit comú”.

“Si es compara aquestes situacions amb els tractes beneficiosos que s’ha ofert als evasors en la recent amnistia fiscal, o les cartes d’avís que es van enviar als que tenien comptes a Suïssa per a que regularitzin les seves sancions, només es pot sentir vergonya”, recalcava Peláez.

Durant les jornades, s’ha defensat la creació d’un nou Estatut de l’Agència Tributària, que ja va anunciar el govern espanyol el 2013, per tal de garantir la independència de la institució. A més, s’ha demanat ampliar la capacitat d’investigació de l’organisme i la creació de noves unitats especialitzades en diversos tipus d’evasió fiscal.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here