El laude pel Prat fixa un complement de 200 euros per 12 mesos i anul·la els expedients i les sancions als treballadors

0
L'entrada als controls de seguretat de l'aerport del Prat , el dimarts passat. ACN

Redacció

El laude pel conflicte de l’Aeroport del Prat fixa un complement salarial de 200 euros per 12 pagues i anul·la els expedients i sancions oberts per l’empresa als treballadors durant la vaga d’aquest estiu. L’entrega del veredicte s’ha fet aquest migdia al Consell Econòmic i Social i el director general d’Eulen a Espanya i Portugal, Emilio Garcia, ha assegurat que el compliran. El complement salarial és exactament el que havien pactat Generalitat i empresa i que els treballadors van refusar.

Publicitat

Al laude es demana explícitament a ambdues parts que “no adoptin noves mesures de conflicte ni vaga relacionades amb les matèries objecte del laude”. Els treballadors havien anunciat una nova vaga a partir del 8 de setembre, precisament, per denunciar les sancions i els acomiadaments per la vaga. El comitè de vaga valorarà el laude el dissabte.
El document també fixa les dimensions de la plantilla i estableix que en temporada alta hi haurà cinc treballadors per filtre de seguretat, més un corre-torns de 25 empleats en franges de màxima afluències i hora punta. També fixa que no hi podrà haver més de 50 treballadors de vacances per mes.

L’àrbitre designat pel govern espanyol en el conflicte del Prat, Marcos Peña, ha lliurat aquest dijous als representants de l’empresa Eulen i dels treballadors de l’aeroport el laude d’obligat compliment per posar fi al conflicte dels controls de seguretat.

L’acte, que s’ha celebrat al Consell Econòmic i Social de Madrid, ha estat molt breu i davant les càmeres s’ha escenificat com Peña feia entrega del document a les dues parts (dins d’un sobre tancat), que han signat per deixar constància que l’han rebut. Hi ha hagut encaixada de mans, tant amb l’àrbitre com també entre els representants de les dues parts.

Tot i no conèixer encara el contingut del laude, els representants d’empresa i comitè de vaga han fet una primera valoració. Per part d’Eulen, el director general a Espanya i Portugal, Emilio García, ha manifestat que aplicaran tot el que hagi dictaminat l’àrbitre. “L’acatarem i el posarem en marxa immediatament, com no pot ser d’una altra manera”, ha dit.

Complement de 200 euros

Entre els punts claus del conflicte, hi havia el de la millora salarial que reclamava la plantilla i també el reforç de plantilla. Els treballadors responsables dels controls de seguretat de l’aeroport es queixen que no poden anar ni al lavabo, que els falta gent i que fan jornades maratonianes per uns sous que no arriben als 1.000 euros.

La Generalitat, encarregada de fer de mediadora en el conflicte, va pactar amb Eulen una oferta de millora de les condicions que, entre d’altres, incloïa un plus de 200 euros mensuals per 12 pagues. Una proposta que els treballadors no van acceptar i plantejaven que fos de 350 euros. Finalment, el document estableix que el complement de lloc de treball que serà de 200 euros per 12 pagues seguint, així, allò acordat pel Govern i l’empresa.

Ara bé, aquest complement salarial absorbeix d’altres complements de lloc de treball d’Aena que, fins ara, també percebien. El complement es començarà a percebre de manera retroactiva des del 4 d’agost.

Reforços de plantilla

Pel que fa a la dimensió de la plantilla, el laude estableix que en temporada alta hi haurà cinc treballadors per filtre de seguretat, més un corre-torns de 25 empleats en franges de màxima afluències i hora punta que anirien cobrint els relleus. En temporada baixa, l’àrbitre estableix que els complements es mantindran “per garantir els descansos”. També fixa que no hi podrà haver més de 50 treballadors de vacances per mes.

Anul·la sancions i expedients

Un aspecte important del laude és el punt 9, que estableix que queden anul·lades i sense efecte les sancions imposades i els expedients iniciats contra treballadors. Literalment, l’àrbitre demana a les parts que no adoptin “noves mesures de conflicte i vaga” relacionades amb les matèries que regula el laude.

El conflicte, també als tribunals

Malgrat l’entrega del laude, el conflicte d’El Prat també manté viva la via judicial. El dilluns el comitè de vaga anunciava que presentarien davant del Tribunal Suprem una demanda contra el laude per considerar-lo “il·legal i abusiu”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here