L’atur i la dona

0

pedrol-linkedinJosep Pedrol, economista

El passat dia 2 de novembre el president de la patronal espanyola va fer unes declaracions en una conferència al Club d’Opinió i d’Estudis Jaume I de Castelló que van ser molt contestades a les xarxes. El diari Levante, concretament, publicava la informació, explicant: “Rosell señala a la mujer como un ‘problema’ para que haya trabajo para todos”. El dia 4 la CEOE va fer un comunicat negant categòricament les afirmacions que se li van atribuir. Es poden llegir el comunicat i un seguiment dels fets en aquest link.

Publicitat

El tema sembla interessant perquè el senyor Rossell és reincident tant en parlar de dones  com en rectificar, i ja li va passar el mateix el juliol del 2014, on una vegada aclarit el que havia afirmat, va quedar aquest titular: “Rosell relaciona el paro con la incorporación de la mujer al mercado laboral”.

És cert que la taxa d’activitat de la dona en 40 anys ha pujat 28 punts percentuals, passant del 29% el 1976 a l’actual 57%, però encara està molt per sota del 67% dels homes. La taxa d’activitat es refereix a les persones actives, que són les de més de 16 anys que treballen o poden treballar. Aquesta segona tipologia inclou les persones que estan a l’atur.

La idea que ens volen vendre és que tenim molts aturats, no perquè Espanya tingui problemes molt seriosos, sinó perquè la incorporació de la dona al mercat de treball en aquests darrers anys ha provocat tensions que han portat a l’augment de l’atur. Dit de manera més directa: les dones estan prenent la feina als homes!

Doncs no hi estic d’acord, i per a que vostès ho puguin jutjar pel seu compte he confeccionat dos gràfics on poden comparar l’evolució de la taxa d’atur de Catalunya i el número de treballadors homes i dones des de l’any 1976.

Com poden veure, el gran creixement en la incorporació de la dona al mercat de treball és en el període dels anys 1996 i 2008, on les dones ocupades passen de ser 800.000 a 1.500.000, gairebé el doble. Contradient aquells comentaris de Rosell, és precisament durant aquest període quan les dramàtiques altes taxes d’atur de l’Espanya democràtica, van baixant i es redueixen del tot fins assolir a Catalunya un nivell d’atur europeu, del 6%, l’any 2005.

Catalunya, i de manera més general, Espanya, tenen problemes molt seriosos de mercat laboral, i el sistema econòmic i empresarial necessita reformes valentes que modernitzin l’Estat. Culpar a les dones de prendre la feina als homes ens mostra les poques ganes que tenen alguns de modernitzar el país i sobretot de fer-lo més just.

Josep Pedrol és economista

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here